Той беше категоричен, че най-важното сега е правителството да оправдае доверието нa хората

В специалната поредица по NOVA NEWS - „7 със 7”, Лора Инджова ни среща със седем представители на седемте политически партии, част от 47-ото Народно събрание. Тази вечер в „7 със 7” говори Владислав Панев от „Демократична България”.

„По-съществената част от 2021 г. беше белязана от трите паралементарни вота, ширещата се глобална инфлация, която е проблем не само за света, но и за България. Цените на електроенергията и енергоносителите са само една част от големия проблем”, заяви той.

По думите му трите вота за парламент са безпрецедентни, но се дължат на прекалената радикализация в обществото, което направило трудна комуникацията между партиите в парламента. „Наследството на Бойко Борисов беше изключително сложно. Това наложи да се мине през чистилище на изборите, за да се напаснат нещата и да се появи нова формация, която да послужи като лепило за останалата част от управляващото мнозинство”, посочи Панев.

Костадинов: „Възраждане” не води борба за парламента, а за националната кауза

Той коментира и резултатите на ДБ на трите вота. „Според мен обществото търсеше адекватната формула за бъдещо управление. Това, че новата формация ПП говореше на този език – подейства положително на хората. Проблемът беше в нас – че ние не сме говорили с тази риторика. Тоест след изборите през април Борисов беше напуснал политиката и ние трябваше да говорим за бъдещето”.

„Не се страхуваме от лоши резултати на едни предсрочни избори. По-големият страх е, това правителство, което сформирахме буквално преди седмица – да не оправдае доверието на хората. Ако успеем да изпълним точките по споразумението в рамките на една година, то в края на 2022-а България ще изглежда по съвсем различен начин. Тогава ще бъдем по-големи оптимисти – независимо от това коя формация какъв резултат би имала на следващи избори. Тоест – моите опасения не са за това дали ДБ ще получат по-висок или по-нисък резултат спрямо предишните избори, а дали успяваме да променим по адекватен начин България. Това е големият тест”, посочи Панев.

Панев: Съжалявам за снимката с Пеевски, беше несполучлив опит за шега

Той коментира и оставката си, която подаде като зам.-председател на ПГ на ДБ. „За мен селфито ми с Делян Пеевски беше неуспешен опит за шега. Така че – вървим напред. Оставката ми беше морален жест към нашите привърженици, които не разбраха този мой акт. Не става въпрос за реабилитация”, категоричен бе политикът. И допълни: „Влизането ни в парламента е добра стъпка, но тя трябва да бъде материализирана в следващите няколко години. Тоест присъствието на ДБ в НС да донесе една положителна промяна за България”.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.