КЕВР въведе драстичното поскъпване от 30 на сто

Бизнесът иска спешни финансови мерки от държавата, заради цената на природния газ.  След като вчера регулаторът въведе драстичното поскъпване от 30 на сто, днес последваха остри реакции. фирмите предвиждат сериозни проблеми с доставките и дори фалити.

Станислав има верига сладкарници и пекарни. Работят в няколко града на страната, но плановете им за още обекти са сложени на пауза. Причината – постоянно растящите цени на ток и газ. Така вместо да разшири бизнеса си, Станислав вече  се чуди как да го запази.

"Повишаването на цената на газа и тока се отразява на производството като вдигнем цените към крайния клиент. Цените са близо 10 пъти отгоре. Единственото нещо, което трябва да направим ние е да вдигнем крайната цена на крайния продукт", коментира собственикът на верига сладкарници и пекарни Станислав Сивков. 

КЕВР обяви новата цена на газа

Проблемите на Станислав са същите и за тежката индустрия. Там директно говорят за съкращения и затваряния. Сметките за ток и газ са се увеличили с хиляди само за месеци.

"80-90% от продукцията ни е за износ и при тези ценови нива няма да може да се работи и ще трябва да се изчака. Вероятно ще се мине и към съкращения", допълни председателят на Комитета по енергетика на КРИБ Константин Стаменов. 

И докато при тежката индустрия, ситуацията изглежда без изход, то Станислав е категоричен – не клиентите са тези, които трябва да плащат по-скъпите суровини. 

"Не мисля, че сега е моментът да се вдигнат цените. Ние сме в безизходица  нито да вдигнем цените на крайния продукт, обаче нямаме и друг вариант, за да излезем от това нещо", допълва Сивков. 

Сега Бизнесът се надява на компенсации и за природния газ. Поне за момента такива не се предвиждат.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.