Министърът ще насърчи създаването на повече от един сценарий за въглищните централи

"Идната седмица ще бъдат отпуснати 47 млн. лева за опазване на околната среда. Ще бъдат подменени отоплителни инсталации в детски градини, училища и държавна администрация, заличаване на кални петна. Отделно има и 120 млн. по ОП "Околна среда" за подмяна на отоплителни уреди и зелено финансиране на общини. Отделно има над 400 млн. лв. по същата програма за следващия период. Целта ни е да стигнем до 800 000 домакинства с енергийна бедност с тези над половин милиард лева". Това заяви в студиото на "Денят на живо" вицепремиерът по климатичните политики и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Той разкри, че има положителен ОВОС за изкарване на АМ "Струма" от Кресненското дефиле, преминаваща по склоновете на Пирин, а проектът ще бъде блокиран, ако се упорства трасето да бъде изградено в дефилето. 

Според него е възможно да се ограничи използването на лифтовете само за специален превоз и градски транспорт.

Относно проектозабраната за строителство на 100 метра от брега на морето министърът смята, че е добро решение, за да не бъдат унищожени последните кътчета от българското Черноморие. Затова ще инициира разговор за мораториум върху строежите и промени в закона.

Сандов: Корупцията нанася огромни щети, а понякога дори убива

По думите му няма да пострадат инфраструктурни проекти, а само ще се създадат насоки как да бъдат реализирани. "Има необходимост от прокарване на тунел под Шипка. Пътят за парк "Българка" би било добре да не минава през парка пътят към Шипка. Могат да отпаднат необходимост от ОВОС-и, когато цялата територия от Натура 2000 има план за управление", обясни той. И допълни, че това ще намали обемът работата на експертите, които поставят оценки, а същевременно ще създаде повече яснота за бизнеса.

"За закриването на въглищните централи предполагам, че ще бъде спомената една година. Но това е политическа дата, ако предприятията, разчитащи на въглища продължат да задлъжняват, ще плащаме много скъпо за това решение. Затова ще насърча създаването на повече от един сценарий", посочи Сандов.

Относно климатичните мерки Сандов сподели, че ще търси механизми за стимулиране на покупка на електроавтомобили втора употреба. "Така ще се създадат условия на по-ниска цена хората да преминат на елетрически коли. Това е кръгова икономика", подчерта министърът.

За него има въпроси, които трябва да се доизяснят по казуса между Гешев и Рашков, но е важно да се помисли дали прокуратурата проявява един и същи аршин към отделните хора. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.