Разговор с Деян Дянков, Милка Христова и Николай Стойнев

Общественото мнение за изграждане на завод за RDF отпадък на територията на Маришкия басейн  е против. Това бе изненадваща и скандална новина.Това каза в "Денят на живо" Деян Дяков, председател на КНСБ в "ТЕЦ Марица изток 2".

"Няма разговори с община Стара Загора, няма презентация на такъв проект, абсолютно никой не възприема този подход", каза още той.

По думите му, ако не се направят срещи с общината, с обществото от Стара Загора, Раднево, Нова Загора ще има протести и гражданско неподчинение. 

"Никой не е съгласен да се гори софийски боклук в Маришкия басейн. Първи бяхме против изграждането на паро-газов централа, решението да не се изгражда такава е добро. Изглежда че Асен Василев и Кирил Петков, който се подписаха, че ще се стремят ТЕЦ-овете в комплекс „Марица Изток” да не бъдат закривани преди 2040 година, сега имат намерение това да стане по-скоро, правейки завод за RDF отпадък, произвеждайки на територията фотоволтаици. Цяла Европа плаща висока цена за въглеродните емисии. Оставихме емисиите да бъдат плащани от производителя на ток. Проблемът с емисиите е изоставен от държавата с години", коментира още той. 

Общинските съветници от ГЕРБ в Стара Загора са внесли декларация, в която се изразява притеснение за здравето на хората в региона.

През годините, откакто е избрана тази технология и място, БСП се противопоставя на решението за територията на която ще бъде изградена инсталацията. Това коментира от своя страна зам.-председателят на СОС Милка Христова. 

"Предвидено е тя да бъде изградена на площадката на ТЕЦ- София, а това не е удачно решение по много причини. На първо място София е в котловина и има сериозна опасност от вредни емсии. Инсталацията трябва да бъде изградена до село Яна, където е и заводът за боклик. Предвижда се извозването на боклук  от над стотици тежкотоварни камиони през центъра на града, което значително ще увеличи транспортните разходи и ще затрудни тарфика", обясни тя. 

Христова посочи още, че е поискано провеждането на референдум по темата, за да се произнесат софиянци, но идеята не се е реализирала. 

Председателят на комисията по икономика в СОС Николай Стойнев коментира, че има неразбиране от обществото по предложението за преместване на завода. 

"Този завод ще помогне на "Топлофикация" да спести част от средствата си за природен газ с около 10 %. Очакваната икономия е около 50 милиона лева за година", каза още той. 

Милка Христова и Николай Стойнев коментираха и прогнозите за цените на тока, парното и водата след наложения мораториум. 

Основният въпрос, с който трябва да се заемат управляващите е за оздравяването на "Топлофикация". Това мнение изрази Милка Христова. По думите й едва ли ще се допусне фалит на дружеството, като съществува и възможността за смяна на собственика. 

СОС затяга контрола над три общински дружества

"Възможно е държавата да получи дял от дружеството, срещу дълговете на "Топлофикация". Стои на дневен ред обаче въпросът за оздравяването на дружеството. Не е лоша идея да се помисли за подпомагане на социално слабите столичани, по начина, по който това се прави например с дърва за отопление. Целта на БСП е да не се допусне цените на парното да станат социално непоносими. Идеята не е да се предлага печеливша услуга, която обаче е непосилна за гражданите", обясни тя. 

Милка Христова коментира още, че се очаква среща с правителството, на която да бъде намерен регулаторен механизъм, чрез който да се субсидира столичното парно, така че цената да бъде поносима. 

СЛЕД МОРАТОРИУМА: Правителството с анализ как да се задържат цените (ОБЗОР)

За по-малко от половин година увеличението в цените на "Топлофикация" е тройно. Това заяви от своя страна Николай Стойнев. По думите му ситуацията е безпрецедентна, като поставя под риск нормалното функциониране на дружеството. 

"Ситуацията в "Топлофикация" е особено притеснителна. Натрупва се огромен дефицит. За първите шест месеца той е над 300 милиона лева, които дружеството не може да покрие. Има опасност гражданите да не успеят да си покрият сметките, ако тези суми бъдат пряко отразени към потребителите. Решенията на КЕВР изправят дружеството години наред пред задлъжнялост", обясни той. 

Стойнев е категоричен, че смяна в собствеността на "Топлофикация" няма да промени ситуацията. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.