Производителите работят по нови версии на своите препарати

Ваксините за COVID-19 ще останат в дългосрочен план и биха могли да станат част от годишната гама подсилващи инжекции, прогнозираха водещи производители на ваксини. Moderna и Pfizer работят по нови версии на своите ваксини, насочени към справяне с варианта Омикрон.

По време на изказване на Световния икономически форум (WEF) в понеделник главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел заяви, че компанията му планира да предложи сезонна подсилваща инжекция, която да покрива COVID-19, както и други респираторни заболявания като грип и респираторен синцитиален вирус (RSV).

Почти цяла България е в тъмночервената COVID зона (ОБЗОР)

"Нашата цел е да можем да предлагаме една годишна бустерна доза, за да нямаме проблеми със спазването на изискванията, когато хората не искат да си правят по две-три инжекции през зимата", каза Бан, цитиран от Евронюз.

Запитан кога може да бъде наличен бустерът за COVID, грип и RSV, той отговори, че "в най-добрия случай това би било през есента на 2023 г.".

НОВ РЕКОРД: Близо 10 хиляди новозаразени с COVID-19 у нас

Но Бансел също така предположи, че въпросът за неравнопоставеността на ваксините може да продължи, като каза за очакваното въвеждане на комбинирания бустер през 2023 г: "Не мисля, че това ще се случи във всяка държава".

Също в понеделник главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла предположи, че настоящата вълна на Омикрон може да е последната от пандемията от COVID-19, която да изисква ограничения в работата и социалния живот.

"Най-вероятният сценарий е, че вирусът ще продължи да циркулира в продължение на няколко години. Това е вирус, който се е разпространил в целия свят и е много трудно да се отървем от него", каза той. "Но смятам, че с инструментите, които науката ни е предоставила, тази вълна ще бъде последната, която ще донесе със себе си този вид ограничения".

МЗ с уточнение: Северен централен район е в трети етап по отношение заетост на интензивните легла

В коментар пред френския телевизионен оператор BFM Бурла повтори мнението на ръководителя на Moderna Бансел: „ежегодните ваксинации срещу COVID-19 ще бъдат факт години наред“.

"За мен важното е трите дози да се превърнат в пълна ваксинация, последвана от годишна доза, с изключение на имунокомпрометираните хора, които биха могли да получават бустер на всеки четири месеца", каза той. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС