"Сигурността на нашия континент е неделима", заяви той

Страните от Европейския съюз трябва да разработят ново споразумение за сигурност и стабилност, което после да обсъдят с Русия, заяви днес френският президент Еманюел Макрон пред Европейския парламент, предаде Ройтерс.

Говорейки за "опитите за дестабилизиране" на континента, Макрон каза, че Европа иска да намери политически отговор на конфликта в Украйна.

"Сигурността на нашия континент е неделима", заяви той, имайки предвид Русия. Според него Европа трябва да определи свои стандарти за сигурността.

Белият дом: Русия може да нападне Украйна във всеки момент

Макрон, чиято страна пое от този месец ротационното председателство на ЕС, заяви, че общността трябва да преразгледа отношенията си със Западните Балкани и да им предложи "откровени" перспективи за членство.

По думите му ЕС също така трябва да предложи нов съюз на африканските държави. Той заяви, че ЕС и страните от Африка ще обсъдят това на среща на върха през февруари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА