Вместо да запазим здравите, ще взимаме мерки чак в 3 и 4 фаза, коментира бившият здравен министър

Планът срещу COVID кризата е сериозно влошен и няма да доведе до добри резултатите. Мнението е на бившия здравен министър д-р Илко Семерджиев.  В студиото на „Здравей, България” той очерта основните проблеми пред плана.

„Основният критерии в така наречения от новите плановици „мултифакторен анализ” е  броят на интензивните легла. Те твърдят, че интензивните легла трябва да бъдат водещият фактор. Това е най-тежкият фактор, по който можем да оценяваме развитието на пандемията”, обясни д-р Семерджиев.

„Пропускаме основата на тази здравна пирамида – това е първичната здравна помощ, която се оказва от общопрактикуващите лекари. Вторият етаж е извънболничната медицинска помощ. И този етаж го пропускаме. Третият етаж е болничната помощ. Има вече разкрити специализирани над 7000 COVID легла. Отиваме в клиниките по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Пропускаме и тях. И отиваме директно в интензивните легла”, коментира Семерджиев.

Според него това означава, че мерки ще се вземат чак в 3 и 4 фаза.

„Вместо да се опитаме да се опитаме да запазим здравите, да не стигаме до хоспитализация, ние казваме, че ще вземем мерки, когато видим, че интензивните легла са пълни”, коментира бившият здравен министър.

Според него още в началото на пандемията е направен лош избор. „Всички болници бяха превърнати в инфекциозни. Това доведе до пагубни резултати. Превърнахме болниците в едва ли не дистрибутор на заразата. А е важно всички, които боледуват, но не са с COVID, да продължат своето лечение”, обясни д-р Семерджиев.  

Имаме свръхсмъртност от COVID. От 39 644 само 7000 не са свързани с коронавируса.

Според него тотален провал има при ваксинирането.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.