Коментар на Валерий Тодоров и Димо Гяуров

Напрежението между Русия и НАТО коментираха журналистът и бивш кореспондент на БНР и БНТ в Москва Валерий Тодоров и бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров в студиото на „Здравей, България” .

„Изправени сме пред множество опции и трябва да разгледаме всички. Не е изключено да има по-мащабно или по-ограничено военно действие от страна на Русия. Фактът, че президентът Байдън като, че ли изтърва реплика за едни по-ограничени действия, говори, че може би има очакване за нещо подобно. Приемам думите за изтеглянето на частите на НАТО от България и Румъния като провокация, защото няма такива бази”, заяви Димо Гяуров.

Петков и Янев коментираха призива на Русия НАТО да изтегли силите си от страната ни (ОБЗОР)

„Русия също се чувства в опасност. Тя твърди, че украинските сили са струпали около 120 000 войници в района на Донбас. Въпросът е, ако възникне конфликт, кой ще воюва. Британските структури казаха, че ще се изтеглят веднага. Тревожен знак е, че САЩ изтегля част от персонала си в посолството в Киев. Холандски експерти изчисляват, че балканската армия може да издържи до 30-40 дни", обясни Валерий Тодоров. Според него е време да определяме с повече независимост националния си интерес.

Двамата коментираха и дали е опасно да се прекъсне доставката на газ от страна на Русия.

„Ако конфликтът се разрасне, доставките на газ действително може да бъдат засегнати. Русия обаче няма интерес да ги спира”, каза Тодоров.

„Първото нещо, което Москва ще направи, е да врътне крана на тръбата през Украйна. С това ще се опита да принуди Европа и Америка да отворят „Северен поток 2””, твърди Гяуров.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.