Междувременно, девет партии в Испания се обявиха против пращането на военни на Балканите

Искането за извеждането на натовските войски от България не помага за деескалация на напрежението. Това заяви за пореден път премиерът Кирил Петков. Той и министърът на отбраната Стефан Янев коментираха искането на Русия, отправено към НАТО, да се върне към границите си от 1997 година. Москва уточни, че това означава и изтегляне на пакта от България и Румъния.

Петков: Не вярвам в зони на влияние, българският суверенитет е над всичко

„Малките страни като България е много важно да имат абсолютно пълното правомощие да си решават собствената си съдба, собствените си членства и това какво се случва на техните територии. Слагаме българския суверинитет над всичко”, заяви Кирил Петков.

„Подготовката на военно присъствие, както и подготовката на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили”, посочи Стефан Янев.

Янев: В понеделник решаваме за самолетите от Испания и Нидерландия

Междувременно, девет партии в Испания се обявиха против пращането на военни на Балканите. Инициатор на искането е коалиционният партньор на управляващите социалисти – „Подемос”.

В декларация те настояват да не се изпращат, нито самолети в България, нито кораби в Черно море.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.