"Ако бях външен министър, руският посланик щеше да бъде извикан в МВнР, отбеляза още тя

"Българската дипломация не се вижда какво прави, нашият външен министър не бе на срещата на министрите в Брюксел, а там се е обсъждал точни този въпрос - какви действия да се предприемат, евентуални санкции", това каза в извънредното студио за Съвета по сигурност Екатерина Захариева, бивш министър на външните работи.

За нея напрежение близо до нашите граници със сигурност носи заплахах за националната ни сигурност. А благодарение на декларацията на ГЕРБ се се активирали действията на управляващите.

"Надяваме се преговорите да доведат до успех и деескалация, но всички трябва да сме готови и да имаме различни варианти за действие. Продължава да се струпват войски по границите на Украйна, както и в Беларус", заяви още бившия външен министър.

Относно полезността на санкциите, тя отбеляза, че тези срещу Русия след анексирането на Крим са били знак, че това не се приема, но други санкции сега могат допълнително да ескалират ситуацията.

"Но ако се стигне до нападение на Русия в Донбас, реакцията от ЕС ще е по-бърза и остра", смята Захариева.

"Русия претендира, че се грижат за правата на руски граждани в Украйна, раздава руски паспорти, но и вкарва в страната въоръжени сепаратисти", подчерта още тя.

Относно изказването на президента на Хърватия Зоран Миланович, че страната му няма нищо общо със ситуацията в Украйна, а ако има ескалация, ще бъде изтеглен и последния хърватски войник, както и че Украйна няма място в НАТО, Екатерина Захариева заяви, че тази позиция не я изненадва, тъй като Миланович е опозиция на управляващите.

"Дълбоко се съмнявам, че хърватското правителство ще иска да излиза от НАТО", каза още тя.

По въпроса как евентуален конфликт ще повлияе на енергетиката, Екатерина Захариева каза, че Западна Европа се нужде от газа, а енерегетиката винаги се е използвала от Русия, но досега не го е използва дипректно, освен спирането на газа за Украйна, което се отрази и на България.

"Не мисля, че ще се стигне до спиране на доставките, Русия няма интерес от това", допълни тя.

Бившият външен министър заяви още, че ако днес изпълрняваше длъжността руския посланик би бил извиканн в МБих извикала руския посланик в МВнР.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.