Премиерът Кирил Петков призова за спешна проверка

Скандал около обществена поръчка за милиони. Става въпрос за уличното осветление на столицата. Премиерът Кирил Петков призова за спешна проверка, а кметът Йорданка Фандъкова назначи вътрешен одит.  

Обществената поръчка за уличното осветление в София е на стойност до 73 млн. лв. за четири години. Печелят я две фирми, които на практика разделят столицата на две. Всяка от тях взима по две зони от столицата. Договорите са сключени през март 2021 г. Според общинския съветник от „Спаси София” Борис Бонев цените на компонентите, които се използват при изграждането на една лампа при двете фирми, се различават между 3 и 77 пъти. От другата страна стои зам.-кметът по транспорта Кристиян Кръстев, според когото информацията е представена половинчато.

Фандъкова също нареди проверка за уличното осветление на София

Близо 4 пъти е разликата между общата цена за изграждане на един уличен стълб от двете страни на бул. „Цар Освободител „в София. Това Бонев.

„Така например, ако нещо се случи и една от лампите падне и трябва да бъде сменена - едната страна ще плати около 1600 лв. за подмяната, а от другата – 5800 лв. Това е недопустимо”, обясни Бонев. Според зам.-кмета по транспорта информацията е некоректна.

Петков: Ще разпоредя проверка на обществена поръчка за уличното осветление в столицата

„Вследствие на класирането, което получих от фирмата, видях, че има такъв дисбаланс - едната фирма има доста по-високи цени за строителство, а другата за поддръжка и абонамент. Затова помолих и казах, че аз не бих подписал такъв договор, ако не си оптимизират и намалят цените. И те го направиха”, каза Кръстев. Той допълва, че средната цена, която СО заплаща на двете фирми за поддръжка и за изграждане, е приблизително една и съща, но екипът на Борис Бонев продължава да сравнява цените и купува 5 артикула от магазина.

„Платихме 139 лв. с фактура. По тази ценова листа общината ще плати за тези артикули 910 лв.”, твърди Бонев.

От „Спаси София” поискаха оставката на заместник- кмета по транспорта.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.