Собствениците на кучета също ще плащат повече за любимците си

Във втория по големина град у нас – Пловдив, обмислят скок на таксите, заради скъпия ток. Сред предложенията са увеличение с 50% на билета за градския транспорт и престоя в „синята зона“. А собствениците на домашни кучета може да плащат три пъти по-висока такса.

Никола е шофьор на автобус в градския транспорт от 15-години. От както е пандемията пътникопотокът е спаднал с над  70 %. „То е реалност. Аз ще ви покажа контролния лист да видите два билета съм продал на отиване, два билета. Сутрин като караме работниците да речем има 10, максимум - 15. Няма ли приходи, няма и заплати, разбира се”, твърди Николай Николов, шофьор на автобус.

За да компенсират разходите, трите фирми, обслужващи линиите на градския транспорт, поискаха  цената на билета, която не е повишавана от 12-години да бъде коригирана. Общината предлага от един лев тя да стане лев и 50.

„Считаме, че продажбата на хартиения билет от шофьорите трябва да бъде на по-висока цена за сметка на картите, с оглед на високата инфлация в момента, по-висока средна работна заплата, пи-високи осигуровки, двойно поскъпване на цени на горива”, посочва Тодор Чонов, зам.-кмет на Община Пловдив.

Другото предложение на местната власт е да поскъпне „Синята зона“, като за един час престой таксата от два стане три лева. Намерението разгневи областният управител, който се обяви против.

„Не трябва да бъдат повишавани, докато не се реформират харчовете на община Пловдив. Тези услуги е възможно да бъдат повишени едва тогава, когато първо проверим целесъобразността на харчовете и неефективните назначения в администрацията и едновременно с това държа да подчертая се повиши качеството на услугата”, категоричен е Йордан Иванов, областен управител на Пловдив.

Най-драстичното поскъпване, което се обмисля, е таксата за отглеждане на домашни кучета да скочи три пъти – от 30 да стане 90 лева.

„Като че ли е малко висока и малко прекалено на този етап”, твърди Таня Петрова, собственик на куче. „Още повече ще откаже хората да си регистрират кучетата като цяло. Плюс това няма достатъчно осигурени условия за кучета. Щом ще вдигат таксата, поне да се направи нещо за животните да има къде да ги разхождаме”, посочва и Виолета Грозданова.

Предложението  за по-високите такси предстои да бъде обсъдено в местния парламент. Граждански организации се заканиха, че ако увеличението бъде прието, излизат на протести.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.