Богослуженията бяха преустановени за повече от година, след като предишният свещеник получи инсулт

Протест и намеса на английската полиция белязаха подновяването на неделните църковни служби в параклиса в българското посолство в Лондон. Богослуженията бяха преустановени за повече от година, след като енорийският свещеник на църковната община „Св. Иван Рилски“ в британската столица отец Симеон Илиев получи инсулт.

След като стана ясно, че той се възстановява бавно и не може да служи, на негово място бе назначен отец Добромир Димитров. В неделя той води и първата си литургия, която обаче бе зорко охранявана от английската полиция. Причината е получено предупреждение за възможни „сблъсъци и жертви“ пред сградата на посолството, ако не бъде отменена насрочената за същия ден църковна служба в него. Те идваха от организаторите на протест в защита на стария свещеник Симеон, които смятат, че с него се постъпва несправедливо след близо 30 г. работа за българската общност във Великобритания. Въпреки тежкото му физическо състояние той трябва да напусне ведомствения апартамент на посолството, след като вече няма да е свещеник.

До сблъсъци между поддръжниците на стария и новия свещеник не се стигна, като и едните и другите отправиха пожелание за здраве под прозорците на отец Симеон, който в неделя навърши 68 г. и ще продължи да живее над параклиса до 17 февруари според обещание на българския посланик в Лондон Марин Райков.

По време на протеста един от организаторите му Емил Русанов обяви, че е трябвало да даде обяснения пред полиция по разпореждане на прокурор заради предупреждението си, че може да има „сблъсъци и жертви“, след като се отваря параклисът в същия ден, в който се протестира срещу нехуманното отстраняване на стария му свещеник. Дошлите пред дипломатическата мисия английски полицаи също се интересуваха как точно ще протече протестната акция пред посолството.

Отец Добромир Димитров пък каза, че не иска да има разделение и никой не е отнел свещеническия сан на предшественика му Симеон. „Не сме тук, за да го изместим, а да продължим неговото дело, което той е направил през тези 30 г. Нашият западно и средноевропейския митрополит Антоний реши, че един огромен град като Лондон не може да съществува без духовен живот“, обясни новият свещеник на българската църква в британската столица.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.