Това заяви в студиото на “Здравей, България” преподавателят по Конституционно право

Това е една война, придобила фарсово-дебилен характер. Тя ще продължи с променлив интензитет. Тези нападки, които прелитат между МС и прокуратурата имат еднакъв успех и от двете страни. Това заяви в студиото на “Здравей, България” проф. Пламен Киров, преподавател в СУ по Конституционно право. 

Според него извиканият на разпит в Прокуратурата министър-председател “ не трябва да ходи с изрезки от вестниците, а да вземе папките и да отиде при Главния прокурор и да му каже да действа”.

Петков пита Гешев за "Мата Хари", "Барселонагейт", Пеевски, "Осемте джуджета" и "Автомагистрали"

“С този ход Гешев се опитва да оцелее. Той прави нещо, което никой друг не може- призовава премиера”, коментира казуса адвокат Николай Хаджигенов. 

“Ако това е капан, министър-председателят сам влезе в него като няколко пъти публично заяви, че знае кои лица са извършили най-тежките престъпления в страната. Като това задължава като Прокуратурата да извърши проверка”, каза адвокат Любомир Рангелов.

“Този фарс най-вероятно ще приключи днес с решението на Конституционния съд, в случай, че министъра на правосъдието може да поиска прекратяване на правомощията на Главния прокурор”, обясни проф. Киров. 

По време на разговора между Иван Гешев и Кирил Петков в петък министър-председателят е споделил определени имена и факти, обясни адвокат Любомир Рангелов. “Той сега иска да се застрахова във законосъобразността като го формализира чрез този разговор”, допълни още Киров. 

Цонев: МВР, ДАНС и НАП са в ръцете на Петков, а той говори за журналистически разследвания

По думите на адвокат Николай Хаджигенов има образувани производства по темите, които са обсъдени по време на разговора между Главния прокурор и министър-председателя. 

“Такива производства има образувани, какви доказателства има по тях ние обаче не знаем”, каза Хаджигенов и отпрати съвет към Кирил Петков да “предложи да бъде призован Карадайъ да изнесе сведенията за Прокопиев” .

Според адвокат Хаджигенов, “ако продължават по същия начин правителството и парламента ще умрат. Правосъдната реформа и свалянето на Гешев и Цацаров е залог за оцеляването на властта”.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.