Германският канцлер ще се срещне с Владимир Зеленски

Германският канцлер Олаф Шолц кацна в Киев за кризисни разговори преди драматично посещение в Москва. При пристигането си в Украйна германският лидер се насочи директно към президента Владимир Зеленски, чието правителство поиска спешна среща с Русия, за да обясни защо е разположила над 100 000 войници близо до украинските граници.

Европейските лидери предупреждават, че кризата е най-сериозната заплаха за сигурността на континента от времето на Студената война насам, като руският президент Владимир Путин настоява за ограничаване на западното влияние в Източна Европа и за забрана на присъединяването на Украйна към НАТО.

Шолц: Германия очаква от Русия спешни стъпки по деескалацията около Украйна

Съединените щати предупредиха, че силите на Русия са готови да нападнат Украйна, а западните съюзници подготвиха „унищожителен пакет” от икономически санкции в отговор.

Докато Шолц се отправяше към президентския дворец обаче, улиците на Киев бяха спокойни, съобщава АФП.Украинците продължиха да работят въпреки опасенията, че търговските полети в и от страната ще бъдат спрени.

По-рано източник от германското правителство заяви, че ситуацията се оценява като много критична и опасна. Служители на американското разузнаване се опасяват, че седмиците на кризисни преговори са дали на Русия време да подготви голяма офанзива, ако Путин вземе окончателно решение да нападне Украйна.

Германия играе централна роля в усилията за посредничество в Източна Украйна, където изтощителният конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти отне живота на повече от 14 000 души. Близките бизнес отношения на Германия с Москва и голямата зависимост от вноса на руски природен газ обаче продължават да предизвикват загриженост у прозападните лидери в Киев и екипа на Байдън.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС