Някои части от западните и южните области вече са приключили ученията и ги връщат в поделенията им

Русия изтегля част от войниците от границата с Украйна и ги връща в поделенията им. Новината съобщи пред журналисти Игор Конашенков, официален представител на Министерството на отбраната на Руската федерация.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Русия беше струпала 100 000 войници по границата с Украйна и твърди, че с Беларус провеждат съвместни учения от 10 до 20 февруари. Сега някои части от западните и южните области вече са приключили ученията и ги връщат.

 

 

Русия: Няма да нахлуем в Украйна, ако не бъдем провокирани

„Поделения от южния и западния военен окръг, които изпълняваха задачи, са започнали придвижване с железопътен и автомобилен транспорт към своите гарнизони”, заяви Конашенков.

Военното министерство показа кадри от танкове и друга военна техника, която се товари на железопътни платформи. Страхът от руска инвазия накара Съединените щати да изтеглят дипломатите си от Киев.

„Смятаме, че тези действия са напълно необходими”, заяви Нед Прайс, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Въпреки това Съединените щати не се отказват от възможността за мирно уреждане на кризата. Говорител на Кремъл също обяви, че руският президент Владимир Путин има желание да преговаря.

„Пътят на дипломацията остава отворен, ако Русия избере конструктивния подход. Ние виждаме ясно възможностите за това, като имаме предвид стъпките, които Русия предприема”, заяви говорителят Карин Жан-Пиер.

Белият дом остава в близък контакт със съюзниците си от НАТО за евентуалните бъдещи действия.

„Президентът Байдън даде ясно да се разбере, че ако има нахлуване в Украйна, Съединените щати ще отговорят незабавно с тежки икономически санкции”, заяви Джон Кърби, говорител на Министерството на отбраната на САЩ.

В опит да намери дипломатическо решение, германският канцлер Олаф Шолц днес ще разговаря с руския президент Владимир Путин. Вчера, той беше приет от държавния глава на Украйна Володимир Зеленски.

„Казаха ни, че 16 февруари ще бъде денят на атаката, но ние ще го направим ден на единството. Вече съм подписал съответния указ. На този ден ще окачим национални знамена, ще сложим жълти и сини ленти и ще покажем единството си на целия свят. Имаме един голям европейски стремеж – искаме свобода и сме готови да се борим за нея”ы заяви Володимир Зеленски.

Кризата около Украйна вече оказва своето влияние и на икономиката. Страховете от инвазия доведоха да срив на индекса Дау Джоунс и повишаване на цените на петрола до 95 долара за барел -  най-високата им стойност от 2014-та година насам.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.