Това става със заповед на здравния министър

От понеделник, 21 февруари, присъственият учебен процес във висшите училища, освен при прилагане на подхода зелен сертификат, се допуска и при изпълнение на следните условия:

- въведено е обучение по график, при което не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите, както и смесване на групи;



- създадена е организация за провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията;

Облекчаването провеждането на присъствения учебен процес във висшите училища е предвидено в заповед на министър Сербезова, издадена днес.

Задължително остава изискването за носене на защитна маска от студентите и преподавателите, както и редовно проветряване на всеки час и дезинфекция на помещенията.

Тази учебна година започна присъствено за студентите, но за кратко – и от месеци обучението се провежда онлайн.
 
Според председателя на Националното представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев 80% от висшите училища са в онлайн среда и 20% са присъствено вече 2 години, което е обезпокоително.

След като регион по регион постепенно учениците се връщат към присъствено обучение, студентите се обърнаха с писмо до министрите на просветата и здравеопазването – със същото искане.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров споделя, че в момента всички – 100% и преподаватели, и студенти – трябва да имат зелен сертификат или да бъдат проверени с бързите тестове.

Ако в една аула се обучават около 200 студенти, то в целия университет дневно влизат над 10 хиляди – тестването на всички тях обаче е непосилно за университетите.

"Тестовете по 5 лв. да са – това са 75 хиляди лева месечно – така че трудно може нашия бюджет или който и да е бюджет да си го позволи", обясни проф. Димитров.

В писмото си до властите студентите настояват бързите тестове на всички студенти да се покриват от държавата, но от здравното министерство откликнаха на друго тяхно настояване – изискването за зелен сертификат за присъствено обучение да отпадне. Вместо това лекциите ще се провеждат при 50% запълнени зали, а студентите ще учат на ротация.

На фона на това за първи път тази година броят на пациентите в COVID-отделенията падна под 6 хиляди. В болниците обаче още не усещат натискът да е намалял.

"След леко покачване през уикенда, в момента забелязваме плато – задържа се нивото – дължи се на изписаните понеделник и вторник пациенти", споделя д-р Галина Гарева.

В областната болница във Велико Търново са заети около 50 на сто от леглата.
Подобна е картината и в София област – заети са близо 60 на сто от неинтензивните и почти 70% от интензивните легла. Отбелязва се и спад в заболеваемостта – с около 30 процента, което може да стане причина част от мерките в региона да бъдат отменени.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.