Велизар Шаламанов пък смята, че парите за отбрана не са достатъчни, трябва механизъм за дългогодишно финансиране

"Нещата между властта и правителството не са толкова розови, дори имаш напреженеие. Пролича си по коментара на Петков, че Янев има лична позиция за разполагането на войски на НАТО у нас. Тогава Радев отрече, да е имало такива искания, а впоследствие се оказа, че е имало". Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в "Денят на живо''.

Според Безлов в Украйна позволи да се дискутира бюджета на МО. "Има много интерпретации за информациите за инвазия утре, но същевременно има данни за изтегляне на руски войници от границата след приключване на съвместното учение с Беларус", обясни той. И допълни, че реалистичните анализи сочат, че е много малко вероятно да има сериозна военна операция. "Събитията в Украйна малко влияят на газовата криза. За разлика от изтеглянето от Афганистан на САЩ, американците сега се държат значително по-агресивно", подчерта Безлов. Той уточни, че е нещо ново стремежа на САЩ за прозрачност по отношение на Русия.

Мнението му е, че Русия винаги е била много влиятелна у нас. "Вероятно сме най-проруската страна в ЕС", коментира той.

От своя страна бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов смята, че Консултативният съвет е в правото на президента, но е важно, че са предвидени и мерки за подобряване на въоръжените сили. "Нужно е превъоръжаване, както и да се прекъсне зависимостта от Русия в сферата на отбраната. Нашата позиция трябва да е в защита на демокрацията, следователно на Украйна", сподели той.

Украйна в очакване на руската инвазия

"Парите за отбрана не са достатъчни, няма механизъм за дългогодишно финансиране. Необходима е и организация за управление на такъв процес, както и много сериозни инвестиции", счита Шаламанов. 

По думите му има две нива - военно-техническа и политическо. "В първия аспект се стига до извода, че група в такъв голям състав е готова за инвазия. В политически план целта на Русия е Украйна да не бъде демократична и просперираща страна. Дори сега да се оттегли, Русия ще продължи да осъществява натиск в тази посока", убеден е Шаламанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.