Информацията ще се въвежда в реално време

Резултатите от прегледите при общопрактикуващите лекари вече могат да се въвеждат електронно в реално време. Така  всички медицински специалисти и самите пациенти ще имат достъп до тях. А нуждата да носим  изследванията си на хартия отпада. Чакането пред лекарския кабинет с куп хартия от медицински прегледи и амбулаторни листове остава в историята. Общопрактикуващите лекари вече имат възможност да правят електронен преглед в реално време.

 „Тоест в деня, в който ви се извърши дадената услуга във вашето досие ще бъде отразен този преглед, консултация, изследване”, посочва общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.

„Много е важно да се разбере, че всъщност електронния преглед е различно от виртуален преглед видях, че има това объркване. Електронния преглед е , че записа се съхранява електронно в националната система”, заяви Борис Костадинов от Агенция информационно обслужване.

Всички медицински специалисти, които посещаваме ще имат достъп до здравното ни досие. „Всичките изследвания с години назад могат да се проверят. Пациентът някой път си спомня, някой път не си спомня, не носи винаги документация, губят се епикризи , сега няма как да бъдат загубени”, твърди доктор Миндов.

А тази информация понякога може да е животоспасяваща.”В тежко състояние сте,кара ви екип на Бърза помощ, те не знаят вашето досие, ще може да отвори спешния медик вашето досие ще види алергии , вашите имунизации, всички заболявания, ще се ориентира много по-бързо”.

Самият пациент също ще може да следи досието си в реално време, а това ще прекрати злоупотребите, смятат специалистите.

 „Много  по-добре е, няма да нося по една торба документи с мен, много по-добре е електронното”, категоричен е Николай Михайлов – пациент.

Засега обаче достъпът е само с електронен подпис. „Но работим активно по допълнителни механизми за достъп, включително мобилно приложение”, заяви Борис Костадинов от Агенция информационно обслужване.

Освен прегледите от днес в системата може да се въвеждат и задължителните имунизации. „Ваксиналният статус на децата е много важен. Всеки лекар трябва да знае това нещо, не да си играем аз ще донеса утре картона, аз няма да го донеса”, посочи доктор Миндов.

А до края на годината се очаква да бъде въведена и електронна хоспитализация. „Тоест всичко, което ви се случва в болницата. История на заболяването, прилежащи документи, епикриза”, твърдят от Агенция информационно обслужване.

Електронният преглед предстои да бъде въведен. Колко ще се забави зависи от актуализацията на софтуера при общопрактикуващите лекари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.