Христо Панчугов и Стойчо Стойчев смятат, че по казуса "Барселонагейт" властта си служи с внушения, а не с факти

"Проблемът с прокуратурата е нейната независимост, изпълнителната власт няма механизъм за контрол. Българското общество отдавна няма доверие към прокуратурата. Как ще се реформира цялостната система е въпросът. Гешев трябва да поеме от тази отправна точка. Продължават да висят големи скандали - снимките на бившия премиер, "Осемте джуджета". Хубаво е прокуратурата да има становище по тези казуси преди да твърди, че проблема е в парите". Това заяви за "Твоят ден" политологът Христо Панчугов.

По казуса "Барселонагейт" той посочи, че е откровено неадекватно е да се тълкуват изнесени официални данни. "Или има данни за злоупотреба с власт, или няма. Несериозно е да разсъждаваме дали испанските власти имат право да пратят такъв документ. Това показва разпад на институционалната среда в България. Смислената тема е съдържанието на документите, както и какво ще направи прокуратурата по въпроса", коментира Панчугов. И добави, че има огромни очаквания и натиск върху властта. "Казва се нещо без реално нещо да се каже, недопустимо е да се правят внушения", каза още той. И прикани управлението да се държи сериозно, а не да се връща към добре изпитани порочни инструменти. Необходим е голям политически дебат, който да разделя управляващи и опозиция", категоричен е Панчугов.

"Барселонагейт": Полярни политически и юридически позиции

Институционална амнезия - така политологът Стойчо Стойчев определи политическата ситуация у нас. И призова да се каже дали в документите пише, че къщата в Барселона е на Бойко Борисов, а не Петков да прави внушения. "Изглежда като кьорфишек цялото нещо докато не се излезе с конкретно твърдение. Всеки може да си купи къща, въпросът е как е купена. 

Според Стойчев ако искаме повече ефективност от прокуратурата бюджетът е инструментът за натиск, а не директната конфонтация и оплюването. Просто да отрежем пари е слабо ефективен метод. Ако правителство подходи по-мъдро ще поиска прокуратурата да докаже, че е ефективна, за да отпусне парите. По думите му настъплението към Гешев е на много фронтове.

Той определи като непочтено и абсурдно твърдението, че протестът на полицаите е съставен от провокатори. "ГЕРБ се опитва да стои като първа алтернатива на управлението. Правителството трябва да обвърже отпускането на пари с постигане на резултати", завърши Стойчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.