Анализ от международния анализатор Боян Чуков и ректора на УНСС проф. Димитър Димитров

"В момента има едно надхитряване и масова дезинформация по конфликта между Русия и Украйна, като тя тече и в двете посоки", това каза в "Твоят ден" международният анализатор Боян Чуков.

Той отбеляза, че в никакъв случай не са затворени вратите за дипломацията, а Русия изрично е казала, че няма намерение да нахлува в Украйна, освен ако не се посегне на населението на Донбас. Украйна също твърди, че нахлуване от тяхна страна няма да има.

Според Чуков разузнавателните служби в последните години се използват като политически инструменти и затова не може мого да им се вярва, когато твърдят, че нахлуване предстои, както ги цитира президентът на САЩ Джо Байдън.

Анализаторът смята, че САЩ си гонят своята стратегическа цел с този конфликт - разкъсване на връзките между Западна и Източна Европа, икономически и енергийни.

"Случва се хибридна война. И двете страни опитват различни прийоми, без обаче да преминават през границата за по-мащабни военни действия", заяви ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Според него се използват всички инструменти, характерни за хибридната война.

"Украйна е част от общия пъзел за световната сигурност. А двете страни взаимно се тестват, за да видят кой как реагира при различни ситуации. Но не виждам кой би имал полза от пълномащабно нахлуване. За мен това е изключено", убеден е проф. Димитров.

Той не вижда и пряка заплаха за България, докато продължава надлъгването, но и дипломатическите усилия. Такава би имало само при пълномащабни военни дествия, които засега не се очертават.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.