Издирваните остават десетима

Властите в Гърция взеха решение да преместят ферибота „Олимпия”. Това се налага заради изчерпаните оперативни възможности за търсене и спасяване в сегашното положение на плавателния съд. Преместването му обаче ще отнеме около 18 часа, през които  същинските издирвателни действия на борда ще бъдат преустановени. Когато „Олимпия” пристигне на пристанището в Астакос той ще бъде разтоварен и тогава ще може да се обходят всички помещения.   

Корабът не може да бъде изтеглен в близост до Корфу, заради токсичността на товара. Районът на Астакос е разположен на голямо разстояние от градски център, което ще осигури безопасна работа за екипите. 

По информация на NOVA по време на изтеглянето на плавателния съд до пристана на него няма да има спасители, което предизвика протести у близките на изчезналите хора. Те настояха корабът да бъде изтеглен до възможно най-близкото пристанище, за да може най-бързо да бъде извършен щателен оглед.

 

На кораба и тази сутрин  условията за спасителна акция бяха изключително тежки. Влошаването на времето в Йонийско море наложи спешна смяна на плана на пожарникарите. Те прецениха, че няма как да продължат да гасят и търсят хора, докато фериботът е в открито море. 

“Оперативните възможности за търсене и спасяване на изчезнали в кораба в сегашното му положение са изчерпани”, каза Ник Алексиу, представителят на бреговата защита в Гърция. 

Докато кораба пътува, ще е трудно същинската издирвателна акция на борда да продължи.

“Ако условията позволяват, спасителната операция ще продължи по време на транспортирането, но това е за момента трудно да бъде казано категорично”, поясни българският консул в Гърция Николай Караиванов. 

“Потвърдено е, че през тези 18 часа няма да има спасителен екип на ферибота. Не го приемаме! Най-удачното, според мен, е да се издърпа възможно най-близо”, каза Кристиян Бояджиев, син на един от изчезналите шофьори.

Властите в Гърция обаче са категорични, че разтоварването на ферибота трябва да стане на възможно най-безопасното пристанище, за да се избегнат допълнителни усложнения заради товара му.

Българите, които чакат новини за своите близки, днес отпътуваха от Корфу за пристанището, където корабът се очаква да пристигне утре.

Междувременно днес от болницата беше изписан мъжът от Беларус, който в събота беше спасен от горящия кораб. С него продължителен разговор проведе Морската полиция на Корфу. 

ТРАГЕДИЯТА КРАЙ КОРФУ: От ферибота продължават да излизат облаци дим (ОБЗОР)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.