Радев се срещна с представители на организации и сдружения на българите в западната ни съседка

Президентът на България Румен Радев прие представители на организации и сдружения на българите в Република Северна Македония. 

Доц. Ташев: Няма натиск върху България за РСМ, това е медийна война и игра на нерви

„Високо ценим вашето мнение за това как по-бързо Северна Македония да постигне членство в ЕС. Настъпиха важни промени от последната ни среща – държавите ни имат нови правителства. Наред с всички стъпки за сътрудничество в областта на икономика, туризъм и т.н., трябва да има ясен календарен график за решаването на отворените политически проблеми. България е страната, която най-силно иска бързото ви присъединяване към семейството на Европейския съюз. Държа вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ да бъде задължително условие за даване на съгласие от България за начало на преговорите. Държим да сте пълноценни граждани на Република Северна Македония, а не да сте невидими, както в момента. Трябва да се изкорени езикът на омразата. Това не е намеса на България във вътрешните дела на РСМ, а израз на загриженост за страната и нейния път към членство в ЕС”, заяви Радев в началото на срещата на "Дондуков" 2.

Ковачевски: Разговорите с България се водят на експертно ниво

Събеседниците му от своя страна видяха в думите му не поредната политическа декларация, а доказателство, че в България съществуват съвременни политици, които разбират техните проблеми, мечти и стремежи.

„Настояваме за действия в посока изсветляване на историческата истина за нашите общи предци, която ясно и категорично да бъде отразена в образователния процес на нашата страна. Отношенията на Северна Македония и България след 20-30 години ще са такива, каквито ги създаде този образователен процес. Той е фундаментът, върху който ще стъпят добросъседските ни отношения”, казаха гостите от РСМ и обявиха, че държат това да се случи преди преговорите да започнат.

Снимки с Кирил Петков от конференцията в Мюнхен предизвикаха коментари

“За нас отношенията между РСМ и България трябва да бъдат на плоскостта на взаимното уважение, дълбока почит и признателност, отчитане и запазване на общото историческо наследство”, каза още Колев. “За нас по-сериозен съюзник в ЕС в лицето на България няма. Затова се радваме, че всички наши искания днес се разбират не само от институциите на България, но и от европейските институции”.

“Нашите искания за равенство пред законите на РСМ е един от фундаментите на ЕС. Ние не желаем да бъдем третирани повече като граждани второ качество”, каза Колев.

“Нашето искане за зачитане на културното и историческото наследство, за неговото съхранение и сериозната борба срещу езика на омразата в учебниците, обществения и политически живот на РСМ са също европейски ценности. Ние очакваме ясна и категорична позиция по тези въпроси преди РСМ да започне преговори с ЕС”, подчерта отново Колев.

“В последния период от време много информации се появиха в публичното пространство, следейки тези информации в нас започва да се създава представа, че може би българското правителство е поело ангажименти, които ангажименти ще доведат да това тези въпроси да бъдат отложени в преговорния процес. За нас тази позиция е рискована. За това ние днес сме тук в София в президентската институция, следобед ще бъдем в МС, а утре в НС, за да чуем ясно и категорично дали България продължава да подкрепя нашите справедливи искания за равенство, за зачитане на културно историческото наследство в РСМ, за промяна и сериозни крачки в борбата с езика на омразата в РСМ, което трябва да се случи преди започването на преговорите на Скопие с ЕС”, уточни Петър Колев.

В делегацията има представители на 7 сдружения. Това е първа визита на българските сдружения и партии от РСМ от началото на тази година. Миналата есен техните представители бяха приети от всички водещи парламентарно представени политически партии, които категорично подкрепиха техните искания и защитата на техните права. 

По-късно гостите разговаряха с премиера Кирил Петков. 

„Вашите права са приоритет за мен и за цялото българско правителство!“, заяви Петков. 

На срещата, проведена по тяхна инициатива, премиерът представи последната информация за хода на преговорите между кабинетите на България и на Северна Македония, в центъра на които е включването на българите в македонската конституция. Кирил Петков запозна гостите и с разговорите си с европейските партньори по отношение на европейската интеграция на Западните Балкани.

Гостите от Северна Македония бяха категорични - вярват в новия подход, иницииран от българското правителство, защото са убедени, че единствено чрез диалог проблемите могат да бъдат разрешавани.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.