"Няма да има мащабен международен сблъсък", прогнозира бившият военен министър

"Военните удари подсказват, че се готви сухопътна операция, навлизане на войски. Трудно може да се установи сега дали има в момента има такова, но това е сценарият. Не очаквам толкова трайна окупация, търси се смяна на управлението и поставяне на такова, лоялно на Русия", това каза в "Твоят ден" бившият министър на отбраната Ангел Найденов

"Очакваше се да има удари само в административните области Луганск и Донецк, но сега изглежда, че се търси смяна на управлението на Украйна", подчерта той.

"Няма да има признание на ДНР и ЛНР, няма да има мащабен международен сблъсък, ще последва вълна от осъждане действия на Русия", предвиди Ангел Найденов.

Той се надява от срещата при президента Румен Радев да излзе единно становище с осъждане действията на Русия.

"Изключвам военен сблъсък между Запада и Русия. Трябва да продължи дипломатическия натиск. Украйна беше основна цел на действиятана Руси през последните месеци, но има и план Русия да се заяви като нов геополитически полюс за нов ред, което се основава на военната мощ - за това говори всичко правено през последните месеци", подчерта Найденов.

Според него усилията на международната общност ще бъде насочена към санкциите.

Ангел Найдено предупреди, че Русия разполага с 6200 ядрени бойни глави и един мащабен военен сблъсък вещае непредсказуема световна война.

"Досега се прилагаха санкции - икономически, финансови. Новите санкции са с ограничено въздействие, те изразяват отношение, но ефект за Русия няма да има много голям, не бива да се забравя колко мощна е страната със своите ресурси", добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.