Ние сме във война и се борим за страната си, добави той

Кметът на украинската столица Виталий Кличко заяви по телефона пред репортер на германския вестник "Билд", че ситуацията в Киев засега е под контрол.

"Ситуацията в Киев засега е под контрол, но, разбира се, хората са притеснени. Ние сме във война и се борим за страната си, но се нуждаем от подкрепата на целия свят и от наистина незабавно от болезнени санкции срещу Русия."

Кметът на Киев направи обръщение към своите съграждани с призив да не изпадат в паника.

Всички лица, които не работят в критичните инфраструктури и осигуряването на нормалното функциониране на столицата, следва да останат по домовете си и да имат подготвен „куфар за спешни случаи“, съобщи агенция УНИАН.

„Скъпи киевчани,

Украйна е атакувана от агресор.

Грохотът на снарядите се чува и в Киев.

В момента най-страшният враг е паниката. Нека не губим самообладание.

Нека всеки, който не участва в дейността на критичната инфраструктура и поддържането на живота в града, да си остане вкъщи.

Дръжте в готовност „куфар за спешни ситуации“. Документи, минимално количество вещи от първа необходимост. За да може при нужда оперативно да се стигне до укритията или хранилищата.

Градските власти в столицата продължаваме да осигуряваме работата на града.

Нека се държим. Длъжни сме да устоим!“, се казва в обръщението.

БГНЕС припомня, че преди седмица градските служби на Киев получиха инструкции и започнаха подготовка за предотвратяване на възможни рискове в случай на извънредна ситуация от военен характер.

По време на брифинг Кличко заяви, че осигурено допълнително производство на електроенергия, което дава възможност да се осигури непрекъснато снабдяване с електричество при усложнена ситуация. Предприятията са подсигурени с гарантирана непрекъсната връзка в случай на изключване на мобилните комуникации и интернет. Усъвършенства се системата за оповестяване на населението и служителите на службите в града. Сформирана е комисия по въпросите на евакуацията на населението на ниво градска администрация и във всеки отделен район на столицата.

Туй увери, че властите в столицата действат в съответствие с ясен план, а всички органи работят в тясна координация с цел осигуряване на нормалното функциониране на живота в Киев работи без проблеми и предотвратяване на евентуални провокации и към това как да се справят в случай на нападение.

В момента в Киев има над 500 хранилища, разположени до обекти от критичната инфраструктура, и почти 4 500 съоръжения за двойна употреба, където в случай на извънредна ситуация могат да се укрият жителите на столицата.

„Това са подземни паркинги, топли връзки, метро, мазета и сутерени”, уточни Кличко. „Не изпадаме в паника и не се страхуваме, но сме готови за всякакъв сценарий на събитията”, каза кметът на Киев. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: Източник: БТА