По думите му стратегически можем да спечелим - човешки ресурс

"Хубаво е да не плашим, инфлацията е социален феномен, защото хората реагират запасявайки се и оказват натиск на пазара. Не смятам, че ще има съществено въздействие на инфлацията от кризата в Украйна, ако тя продължи няколко дни. Ако се развие като в Грузия, не мисля, че ще има отражени на цените и икономиката. Ако е продължителен обаче, ще се усети". Това заяви за "Твоят ден" Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

По думите му настроенията на самите руснаци са много важни, защото трябва да усетят, че това не е правилно. "Нито една от мрежите на доставки не е прекратена. Украйна е основен износител на зърнени култури. Ако има проблем, той ще се появи при новите реколти. България обаче не внася пшеница от тях", обясни той. И допълни, че ако в Украйна няма успокоение до две седмици, картината ще бъде по-различна.

Вторият ден на руската инвазия започна с ракетен обстрел на Киев

"Процесите на инфлация у нас са факт и преди кризата. Нагнетяването на страх може би ще повлияе. Каналите няма да бъдат блокирани. Стратегически можем да спечелим - човешки ресурс. Ако България иска да стимулира икономиката, трябва да привлича емигранти. Украйна има добре квалифицирани хора", посочи Дацов. Според него ситуацията не заплашва България.

"Ако моментът го налага, можем да апропиираме тръбата и да кажем, че по нея тече газ от места, които не минават през Русия", отбеляза той.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.