Съединените щати и Европейският съюз избраха да не изхвърлят Русия от SWIFT

Френският министър на финансите Брюно льо Мер заяви в петък, че вариантът за отрязване на Русия от глобалната система за междубанкови плащания SWIFT остава отворен, но той разглежда това само като "най-крайната мярка", съобщава Ройтерс.

Съединените щати и Европейският съюз избраха да не изхвърлят Русия от SWIFT като част от затегнатите западни санкции заради инвазията в Украйна. Но те биха могли да преразгледат този въпрос, посочи снощи и американският президент Джо Байдън в четвъртък.

"По отношение на системата SWIFT - това е най-крайната мярка, но това е една от опциите, които остават на масата“, каза в петък Льо Мер пред репортери преди срещата в Париж с колегите си от страните от еврозоната.

Преди същата среща германският финансов министър Кристиан Линднер пък отбеляза, че "всички опции са на масата" в допълнение към вече договорените санкции.

"Бяха наложени първите санкции срещу Русия и те вредят на руския народ и сериозно ще блокират руската икономика“, добави той.

Финансовите министри на еврозоната (Еврогрупата) вероятно ще обсъдят последствията от конфликта и произтичащите от това санкции върху европейската икономика. Икономисти и анализатори смятат, че има потенциал както за допълнително увеличаване на инфлационния натиск, така и за намаляване на икономическия растеж.

Снощи имаше и нерегулярна среща в Париж на членовете на Европейската централна банка. Очаква се управителят на ЕЦБ Кристин Лагард да даде пресконференция по-късно в петък.

Макрон призова Путин да спре войната в Украйна

В петък Великобритания пък повтори призива да се изключи Русия от системата SWIFT.

В редица европейски столици обаче има нежелание да се предприеме подобен ход, тъй като, макар че това би ударило тежко руските банки, в същото време би било трудно за кредиторите да си върнат парите. Предполага се също така, че подобен ход ще усложни плащанията към Русия от страна на държавите, които внасят руско енергийни стоки като петрол и природен газ.

Междувременно европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони заяви в петък, че не очаква конфликтът в Украйна и свързаните с него санкции срещу Русия да окажат голямо влияние върху икономиката на Европейския съюз.

"Разбира се, ние ще платим икономическа цена за тази война“, предупреди той, но настоя, че "това е цена, която трябва да поемем".

Джентилони отбеляза, че въздействието ще бъде "ограничено, защото търговските отношения с Русия не са толкова важни" за единния блок.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР