Украинските сили си върнаха контрола над Харков

На четвъртия ден от военните действия Киев удържа на руската атака. След ожесточени боеве украинските сили запазиха контрола и над втория по големина град Харков. В началото на деня там беше взривен ключов газопровод, което застраши с обгазяване местните жители.

Късно следобед Русия предложи преговори в Беларус. Първоначално Украйна отказа. След това обаче се съгласи преговорни делегации да се срещнат  на украинско-беларуската граница, близо до Припят.

Руският президент нареди  да бъдат приведени в бойна готовност отбранителните сили на страната, заедно с  ядрения ѝ арсенал. Според Върховния комисариат за бежанците от Украйна бягат над 368 000 души.

Динамична е картината на събитията от деня. Боеве и контраатаки се водят на територията на Украйна. На фона на тях - първи надежди в полето на дипломацията.  Делегации на Русия и Украйна се срещнаха на границата, в пункта „Александровка- вилча” в опит да намерят дипломатическо решение на кризата. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не вярва в успеха на преговорите, но трябвало да се опита. Той каза, че целта му е териториална цялост на Украйна и всички трябва да действат прагматично, за да я постигнат.

През изминалата нощ столицата Киев беше подложена на ракетен обстрел, както и десетки украински градове.

„Те воюват срещу всичко живо - срещу детските градини, срещу домове и дори срещу автомобилите на бърза помощ”, заяви Зеленски.

Киев продължава да се отбранява, обяви кметът Виталий Кличко. „През нощта имаше сблъсъци и престрелки. Унищожени са няколко големи диверсионни групи”, обяви той.

Руски войски влязоха в Харков и се стигна до боеве по улиците на града. Часове по-късно областният управител обяви, че Харков отново е под контрола на украинските сили. Тази сутрин край града беше взривен газопровод. Властите предупредиха за опасни изпарения и призоваха украинците да поставят мокри кърпи на прозорците си.

На този фон Кремъл изпрати делегация в Беларус за разговори с украински официални лица. Първоначално Украйна отхвърли предложението, заявявайки, че Беларус е съучастник в инвазията.

„Място, което ние не сме избирали. И най-вече: не и вие, а го е избрало ръководството на Русия. Точно преди 4 дни от беларуска територия излетяха крилати ракети, самолети, вертолети и техника и удариха нашия живот, нашите домове”, посочи Зеленски.

Украинският президент подчерта, че е готов на преговори, но от място, откъдето не се стреля срещу Украйна. В крайна сметка беше договорено двете страни да преговарят на украинско-беларуската граница, в района на река Припят.

„Фактът, че руска делегация пристигна в Гомел, в Беларус, според руските медии, с предложение за водене на мирни преговори, от военна гледна точка означава само едно: те са загубили инициативата и сега не са в състояние да продължат активни военни действия”, коментира съветникът на Зеленски Олексий Арестович.

Въпреки заявката за преговори,  Владимир Путин нареди силите за възпиране, които включват ядрени оръжия на страната, да преминат в повишена готовност.

„Западните страни не само предприемат неприятелски действия срещу страната ни в икономическата сфера, имам предвид нелегитимните санкции, но и висшите лица на водещите страни от НАТО правят агресивни изявления срещу страната ни. Затова заповядвам на министъра на отбраната и началника на генералния щаб да приведат силите за сдържане на руската армия в специален режим на носене на бойно дежурство”, заяви Путин.

Украйна сезира Международния съд в Хага за действията на Русия. И поиска да се отнеме правото на глас на Русия в Съвета за сигурност на ООН.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.