Освен здравна грижа, много българи предлагат на бежанците подслон и работа

Стотици българи се обединиха в помощ на Украйна. Наши сънародници предлагат жилище, работа, транспорт и финансова подкрепа на бежанците. В социалните мрежи се организират и пунктове за събиране на неща от първа необходимост като храна, дрехи и лекарства. 

Столичната болница "Света Анна" е едно от първите лечебни заведения, които обявиха, че ще преглеждат и лекуват безплатно бежанци от Украйна. В събота тук е пристигнала жена, избягала от конфликта с нужда от спешна операция. Към момента тя е настанена в Клиниката по хирургия без опасност за живота.

Медици от украински произход ще помагат с превода и документите в още няколко болници.
Освен здравна грижа, много българи предлагат на бежанците подслон и работа.

Всички лекари на столичната окръжна болница са на разположение за търсещите медицинска помощ - без значение българи или украинци.

"Предлагаме преглед, лечение, хоспитализация. Днес ни се обади бивша наша колежка, която е украинска гражданка и изяви желание да ни помага активно в свободното си време", разказа д-р Анна Николова.

Още такива специалисти, които да съдействат с превода, търсят от Националната асоциация на доброволците.

Преговорите Русия-Украйна очертаха точки на възможен напредък

"Хората, които ще потърсят закрила в нашата страна да получат адекватна медицинска грижа. До момента имаме събрани кандидатури на над 70 медицински лица, които са заявили, че говорят руски или украински език", съобщи Ясен Цветков.

Юлия е лекар от украински произход, който живее у нас повече от 20 години. Освен здравна грижа предлага на сънародниците си и покрив. Самата тя има блокирани в Украйна близки.

"Не мога да помогна на тях, затова решихме с моето семейство да направим това, което бихме направили за тях. Можем да подслоним хора вкъщи - поне двама човека. Бихме могли да поемем квартира на едно семейство, също така някаква първоначална финансова помощ", подчерта Юлия Кралева.

В социалните мрежи място за настаняване предлагат още стотици хора от цялата страна. В дома си Ивайло Шопски вече е приел три жени и три деца, дошли наскоро от Одеса. "Няма нужда да ги затваряме в бежански лагери. Вярвам, че има много българи, които биха подали ръка", уверен е той.

Украинката Наталия само се моли по-скоро да се върне вкъщи.
Редица хотели по Черноморието ни отвориха по спешност, за да приемат бежанците.
"Целият им престой е за моя сметка, няма никакви условия, няма ограничение в престоя", отбелязва Георги Цветков. 

Още санкции за руски банки и компании

В Бургаско хотелиери и доброволци обединяват местата си за настаняване.
По думите на Иван Динев до 6-7 дни вече ще има база от 400 до 600 стаи от негови приятели, които са по Черноморието.

В едно от жилищата в Несебър са Дмитрий и Олга с двете им близначки. Благодарни са за подслона, но молят и за образователна подкрепа.

"Едното ни дете за съжаление е с инвалидност. Тя трябва постоянно да провежда занимания, за да развива речта си. А сега не ходи на училище и нищо не развиваме", сподели през сълзи Олга Готка.
 
Помощ има не само за тези, които идват, но и за тези, които остават. Утре към Украйна ще отпътуват  пуловери, шапки, ръкавици и аптечки с медикаменти за мъжете от фронта.

"Безкрайно съм удовлетворена, трогната от съпричастността на българите в цялата страна.  Камионът, с който ще заминат тези помощи, също е дарение от българин, разходите по превозването също... в такива моменти се разбира кой кой е", смята Райна Маджукова.
А дарителите често се превръщат и в доброволци.
Рая е дошла с бебето си с няколко торби, но вижда, че момичетата са сами и имат нужда от помощ и се включва със сортирането.

Хора от цялата страна събират и дарения като храна, тоалетни принадлежности, играчки и дрехи за семействата, избягали от Украйна.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.