Проф. Михаил Станчев с последна информация за събитията

Като ужасна и може би най-страшната определи изминалата нощ в Харков българинът, живеещ в града, проф. Михаил Станчев. Късно вечерта - към 23:30 ч., са започнали да летят бомбардировъчните самолети и да нанасят удари, особено близко до неговото жилище. С жена му са спали в коридора.

„Бомбардираха със самолети и ракети танковото училище и кадетския корпус с шест ракети. По предварителни данни има загинали. Все още обаче точният им брой не е ясен. През нощта руснаците предприеха атака срещу казармата на училището за авиация в Харков. Също така десантът атакува военно-медицински център”, разказа проф. Станчев.

Разказът на българите в Украйна за изминалата нощ

Българинът прекарва нощта в дома си. Обяснява, че бомбоубежище при него няма. „Това са едни мазета под жилищния блок. Това е временно решение, за да избягаш от самите удари. Тези мази стават опасни за хората, затова предпочетохме да си останем вкъщи”, разясни той.

Според него руският президент Владимир Путин е решил да действа доста по-откровено след неуспешните преговори между двете страни от понеделник. „Бомбардирайки не само военните обекти, но и жилищните сгради, които са наоколо”, уточни проф. Станчев. Той е излязъл да напазарува най-необходимото, но е имало бомбардировки близо до супермаркети, затова предполага, че се цели гражданите да останат без храна. 

Бомбардировки и обстрел в редица градове на Украйна

Проблем сега в града е липсата на вода в магазините. „Информацията, която имам, е че препаратите за обработка в пречиствателните съоръжения свършват. Това е възможно да доведе до болести”, смята той.

Проф. Станчев вече обмисля евакуация. „Тук имаше влак за Лвов, но там не можеш да се качиш. Напомня ми за Гражданската война, когато стотици хора атакуват вагоните и те са натъпкани в купето. Предпочитаме да не рискуваме. Най-вероятно ще се евакуираме с кола”, посочи българинът, живеещ в Харков.

Той поддържа връзка с българите в Харков. Повече от тях остават в града, защото са възрастни. Млади семейства са тръгнали към Полша и България.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.