Близо 14 000 са бежанците на територията на България

Бежанската вълна към Европа вече придобива огромни размери. Украинците, които напуснаха размирните райони, са над 1 млн. души. Над 20 000 украински граждани за влезли у нас през пунктовете ни с Румъния от 24 февруари до днес.  В същото време румънските власти отчитат около 20% ръст на украинците, пристигнали  в страната им през последните 24 часа. Затова в северната ни съседка непрекъснато се разкриват нови бежански лагери. Част от тях - в училища и фитнес зали. На румънско-украинската граница е специалният ни пратеник Владислава Тричкова.

Арина е на 7 и може би никога не си е представяла, че ще има такъв рожден ден. Празникът успя да промени атмосферата в палатковия лагер. Но за кратко. След това всичко продължи по старому. 

Роди се първото бебе на украинска бежанка у нас

Ивайло Илиев, Ники Карчев и Даниел Радев искат да помогнат с каквото могат – транспорт и евентуално подслон. След час чакане при мъжете от България пристигнаха 7 души. Всички те тръгнали преди дни от Киев с кола на стоп. Крайната им цел – България. При техни роднини. След кратка спирка за глътка въздух, вече далеч от войната, трите жени и четирите им деца потеглиха към България.  Не всички обаче успяват да си намерят превоз или подслон още с пристигането си в Румъния. И за да може украинците да нощуват на топло,  в градовете до границата с Украйна непрекъснато се разкриват нови бежански центрове. 

Сграда, която допреди няколко дни е била физкултурен салон, сега  е бежански лагер. В нея има 140 легла. А освен легла и лекарства, на хората, които нощуват тук, се предлага и среща с психолог.

„В този момент има около 30 деца, но пак ви казвам динамично е, защото само преди няколко минути един микробус замина. Повечето хора  не искат да седят тук, а да пътуват към Западна Европа”, каза Андрей Бирис от „Гражданска защита”.

Точно защото децата не са малко, една от класните стаи в училището е обособена като стая за игри. Така, докато децата вътре играят, навън пристига поредният камион с продукти от първа необходимост и още легла и матраци, за да може и днес повече хора да спят на топло. А междувременно всички тук се надяват, скоро да се приберат и следващият рожден ден Арина да посрещне у дома. 

Повече гледайте във видеата. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.