Каква е ситуацията на границата с Румъния - предава екип на NOVA

Деца от Украйна с тежки заболявания бяха транспортирани до болница в Израел. Пътят им е преминал през Румъния, като за целта са помогнали доброволци и организации.

За втори ден се забелязва спад в броя на украинците, които са влезли на румънска територия. Въпреки това, опашките от украинска страна остават километрични, а Румъния увеличи броя на полицаите и медиците на пункта.

Специалният пратеник на NOVA в Румъния – Владислава Тричкова, ни среща с Константин Драгов – национален координатор на Фондация „Изкуството да живееш”, дошъл от България, за да помага. Той разказва за добрата организация в Украйна и Румъния.

ОТ УКРАЙНА ДО СОФИЯ: Как едно семейство успя да се спаси от бомбите в Киев

Хора от Фондацията превърнали мотел в град Сучава, който е на около 50 км от границата с Украйна, в бежански център. Там евакуираните украинци имат възможност да преспят, да се хранят и да имат нормални битови условия. Сградата е отдадена безвъзмездно за неопределен период от време. Доброволците покриват разходите за ток, вода и газ. Вече няколко дни група доброволци са денонощно на място. Сутрин ходят на границата. 

Константин разказва, че доброволците взимат със собствените си коли бежанци и ги докарват в хотела. След това чистят и готвят. Така украинка и англичанка се озовават заедно в кухнята. Ирина бяга от войната. А другата жена идва, за да помогне на такива като Ирина.  

До този момент временен подслон в мотела са намерили повече от 100 души. Сред тях и Диана и Оксана – майка  и дъщеря. Избягали заедно. Но сега им предстои раздяла. 

Но границата понякога, разказват майка и дъщеря, се минава с дни. Оксана ще чака колкото е необходимо, за да е сигурна, че и двете й деца са от другата страна на войната. 

Повече вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.