Целта им е да покажат подкрепата на ЕС за Украйна

Изненадващо премиерите на Полша, Чехия и Словения обявиха, че отиват в обсадения Киев. Целта им е да покажат подкрепата на ЕС за Украйна в момент, когато Русия засилва настъплението си. Тримата ще представят пакет от помощи от името на Европейския съюз, предаде БТА. 

Делегацията е преминала полско-украинската граница около 7 часа по Гринуич тази сутрин.  

„Целта на това посещение е да изкажем недвусмислената си подкрепа за Украйна, нейната свобода и независимост“, написа в своя профил в „Туитър“ министър-председателят на Чехия Петър Фиала.

Във Facebook полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че той и останалите лидери са съгласували това пътуване с Европейския съюз и че ООН също е била информирана за него. Визитата е била планирана от няколко дни, но е била пазена в тайна от съображения за сигурност.

„В Киев, в допълнение към силната подкрепа за Украйна, ще бъде представен конкретен пакет с помощи от страна на премиерите“, каза Михал Дворчик, съветник на полският министър-председател. 

Тримата лидери имат среща с украинския президент Володимир Зеленски и с премиера Денис Шмигал.

Руските сили настъпват все по-близо до центъра на Киев. Днес при серия от руски ракетни атаки бяха поразени няколко жилищни сгради в столицата.

Русия и Украйна планират да започнат втори ден на преговори. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА