Това каза министърът на иновациите и растежа на брифинг след среща с работодателските организации

“Агенцията за малки и средни предприятия, заедно с Асоциацията на работодателите в България работиха активно в продължение на седмица, за да изготвим заедно първични данни за това какви са възможностите за работа в различни сектори на стопанството. Данните ще бъдат публикувани днес. Вече имаме заявки от секторите за поне 150 хиляди поста”. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на брифинг след среща с работодателските организации и поясни, че това са 150 хиляди потенциални работни места, а не съществуващи. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за включване в пазара на труда у нас на бесарабските българи и украинците, бягащи от войната. 

Украинският посланик: Над 3000 са убитите в Мариупол, градът е разрушен на 80% 

"През България са минали около 80 000 бежанци през Украйна, а 40 хиляди са у нас. Много от тях могат да останат за постоянно в България. Затова трябва да помислим как да подсигурим работа", поясни Лорер.  

По думите на министъра има 23 хил. потенциални работни места в сектор транспорт, 30 хил. - в комуникационни и трансферни технологии, 23 хил. - в туризма, 24 хил. - в строителство, 20 хил. - в текстил и 10 хил. - в електрониката. 

„Тренд”: Спад в подкрепата към правителството

"Това са потенциални отворени места за всеки - българин или бягащ от войната. Имаме изключително остра нужда от кадри, които да се включат в българската икономика”, каза още Даниел Лорер.

"Ние като работодатели ще следим активно тези хора да не отидат в сивия или черния сектор", заяви представител на Асоциацията на българските работодатели. И допълни: "Ние гарантираме, че от страна на работодателските организации ще направим всичко по силите си да улесним подаването на заявките до Агенцията по заетостта."

Атлантическият съвет: Войната чука на българската врата

Смилен Вълов, изпълнителен директор на Агенцията, обясни, че са създали портал за проучване на потребностите на работодателите от работна сила. “В него има и заявки за свободни работни места, които могат да бъдат подавани. Те ще отиват директно в Агенция по заетостта във всяко едно населено място”, поясни Вълов и допълни, че агенцията е формирала и мобилни екипи, които пътуват до населеното място, в което са настанени бежанците и провеждат анкети с тях.

“Обобщената информация ще я има в края на всяка седмица: колко от тези хора са готови да работят, каква работа и в какъв период”, поясни още той Вълов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.