Предложението за обявяване на форсмажорна обстановка съобщи Корнелия Нинова

Темата за въвеждане на форсмажор стана основна в Народното събрание днес. Припомняме, вчера Корнелия Нинова съобщи, че Министерството на икономиката ще предложи на Министерския съвет да обяви форсмажор за бизнеса, считано от началото на военните действия в Украйна - 24-ти февруари.

Опозицията поиска да чуе от премиера ще бъде ли обявен фосмажор за бизнеса.  

Нинова: Внасяме решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства

"Вчера нашата парламентарна група поиска изслушване на премиера Кирил Петков по темата за мерките на правителството за борбата с ценовата криза и спекулата. Във вчерашното заседание  пленарната зала отхвърли тази точка да стане част от програмата за работата на Народното събрание и ние нямаме представа правителството какви мерки предвижда да вземе по отношение на ценовата криза. Вчера следобед с голяма изненада разбрахме, че вицепремиерът Корнелия Нинова е заявила, че правителството обмисля въвеждане на форсмажор. В тази връзка, моля по силата на правомощията, дадени ви от правилника и Конституцията, вие по своя инициатива да поканите министър-председателя Кирил Петков да отговори на този толкова важен за целия икономически бранш и бизнес въпрос", каза председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова в процедура по начина на водене.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА НС ВИЖТЕ ТУК

Тя поиска да разбере дали се подготвят такива мерки и дали се търси съгласие в Народното събрание. Председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви, че ще обмисли внимателно нейното предложение.

От ГЕРБ-СДС не дадоха време и продължиха да питат какъв ще е ефектът за икономиката ни, ако се въведе извънредна ситуация. От БСП им отговориха с атака. 

„Дайте да направим една комисия по лексиката в НС да видим какво е форсмажор. Да поканим всички мажоретки, които вземат думата за щяло и не щяло Това не прилича на Народно събрание”, коментира от своя страна Георги Михайлов от БСП.

Предложението за форсмажор отново раздели коалиция, стана ясно в кулоарите. 

„Не е обсъдено, не е работещо решение, противопоставяме се”, категоричен е Христо Иванов от „Демократична България”.

Рискове видяха и от “Продължаваме промяната”. 

„Моята лична позиция е, че това не е най-доброто решение в ситуацията. Трябва да му се отдели допълнително мисъл, време”, заяви Александър Рашкев от ПП.

„Това е решение на МС, така че да изчакаме малко. Корнелия го е предложила”, каза Тошко Йорданов.Биков

Атаката от опозицията продължи и в кулоарите. От “Възраждане” определиха искането на вицепремиера Корнелия Нинова като отчаяно. 

„Формажор не е добро решение за икономиката ни. Получава се ефектът на доминото”, смята лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

От БСП също поискаха изслушване на вицепремиера Корнелия Нинова по темата.

Народните представители от парламентарната група на “БСП за България“ Петър Кънев и Румен Гечев внесоха искане за изслушване на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на следващото редовно заседание на Комисията по икономическа политика и иновации, съобщиха от партията.

Въпреки настояванията – премиерът Кирил Петков не дойде в пленарната зала.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.