Днес е и денят на пролетното равноденствие

Точно в 17:33 ч посрещнахме астрономическата пролет. Днес е и денят на пролетното равноденствие. Смята се, че това е моментът, в който снегът отстъпва място на тревата, а денят и нощта са приблизително равни по продължителност.

Денят е и предвестник на топлите месеци, които предстоят. Освен това, днес е международният ден на щастието. Той  се чества от всички страни членки на ООН. Целта е да се разпространи посланието, че щастието е едно от най-висшите блага, които имаме, и е една от фундаменталните цели на живота ни. 

“Месец март е най-студеният месец от тази зима. Ако погледнем архиите назад във времето, ще видим, че толкова студени дни през март са рядкост”. каза климатологът Симеон Матев в студиото на “Събуди се”. 

Очаква ни мразовит уикенд

По думите му в събота е отчетен температурен рекорд. “Хората си мислят, че когато дойде месец март трябва да слагаме късите ръкави, това изобщо не е така. Повечето пъти месец март има мразовити периоди”, каза още Матев. Очаква се чувствително затопляне с температури до 15 - 20 градуса от следващата седмица, но са възможни студени периоди и през април. 

“Не случайно хората са казали, има ли “р” в месеца - можем да очакваме неприятна студена изненада”, шегува се климатологът. За планинарите и любителите на зимни спортове, Матев уверява, че сезонът продължава и през следващите 3 седмици.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.