Накъде ще поеме разследването срещу бившия премиер Бойко Борисов

„Двойният стандарт определено личи”. Това каза в студиото на „Събуди се” адвокат Людмил Рангелов, който още в първите часове на арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова обяви, че до обвинения след безпрецедентната акция на МВР няма да се стигне.

Задържани по подозрения в рекет на бизнесмена Васил Божков бяха бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и експиарът на Министерския съвет Севделина Арнаудова.

Деница Сачева: Арестът на Борисов беше PR акция преди 100-ия ден на правителството

След близо 24 часа в ареста, те бяха освободени без обвинения. А МВР и прокуратурата си размениха през медиите остри реплики за несвършена работа.

„Практиката ми показва, че винаги, когато се извършват действия по този сляп, нецеленасочен начин, има нещо нагласено, монтирано и поръчано, а не логичен ход на разследването”, каза юристът.

По думите му и двете страни в разразилия се спор – Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата, имат слаби страни.

СЛЕД АРЕСТИТЕ: Политическите реакции са на двата полюса

„Слабостите на МВР са многократно коментирани, но Прокуратурата в конкретния случай проявява различен стандарт от предходни случаи”, смята Рангелов. Според него събраните доказателства срещу задържаните действително не са достатъчни за повдигане на обвинение, но в миналото с подобен доказателствен материал Прокуратурата е изправяла лица пред Съда.

„Двойният стандарт определено личи”, категоричен е адвокатът.

„Арестът на Борисов е върхова точка на конфликта между МВР и обвинението, който започна още с падането на правителството на бившия премиер. Тази война прави почти невъзможна борбата с престъпността”, каза още адвокат Рангелов.

На юриста е направило впечатление и друго – спорът между МВР и прокуратурата за документите по делото.

В петък МВР обвини прокуратурата, че два часа е чакало да се определи наблюдаващ прокурор, който впоследствие отказал да се срещне с разследващия полицай и да му докладва делото. От прокуратурата пък реагираха, че МВР не им предоставило всички материали по случая.

„Трябва да има по-бърза комуникация с прокуратурата. След като разследващият е изпратил в 10 ч. на 17 март, трябваше веднага да се направи контакт, да се обсъдят доказателствата, за да не се стига до този излишен престой в ареста”, смята Рангелов.

Взаимни обвинения между прокуратура и управляващи

Според него разпитът на премиера Кирил Петков е бил излишен, тъй като става дума за твърдения на бизнесмена Васил Божков за изнудване от Борисов, Арнаудова и Горанов. Пропуск обаче според юриста е, че самият Божков не е разпитан.

„При такава информация, която той подава, да не се намери възможност той да бъде разпитан лично, конкретно, просто е непростимо”, категорично заяви той.

Въпреки че засега обвинения на никого не са повдигнати, разследването по случая продължава.

Повече по темата вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА АКЦИЯТА НА МВР И ЗАДЪРЖАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.