Анализ на психиатъра и писател Любомир Канов

Това, което виждам, е една пародия на войната, поведена от Хитлер срещу света. Тоест, историята се повтаря като една пародия. Това е нещо средно между нахлуването в Полша през 1939 г. и войната срещу Финландия. Така психиатърът и писател Любомир Канов коментира поведението на Владимир Путин и войната в Украйна.

„Това е вкоренено в патологията на едно съзнание и за съжаление, това не е съзнанието само на Владимир Путин. А е съзнанието на цялата руска нация, която фактически е извън рамките на една нация със здраво съждение, здрав ум. По-скоро напомня на екзалтацията на германския народ по времето на огромните митинги и под поздравите на фюрера”, подчерта той.

На въпрос как се лекува това и дали може да се промени, Канов отговори: „Това е процес. Той започва, за съжаление, в повечето случаи с чудовищно военно поражение, отрезвяване. И ликвидиране на една идеология, която въвежда собствения народ в катастрофални войни. Това неизбежно ще се случи, ако Путин и неговите военни авантюри приключат с поражение”, уточни психиатърът.

Според писателя Путин и цялата нация боледуват не толкова от психиатрична, колкото от социална болест, която той нарича „тотализъм”. „Това са идеологии, които обхващат огромни маси от хора, на които начело стои обикновено фюрер, вожда, или такъв авторитарен президент”, коментира Канов.  

Психиатърът е на мнение, че Путин се страхува от бездната, пред която е изправен и която сам е изкопал. „Той няма връщане назад и рационални мостове, за да има истински изход от тази война. Притискането му в ъгъла е опасно. И още по-опасно е ако покрай него всички са изгубили ума си. Все пак ядреното копче се натиска не само от него”, допълни специалистът.

При руския президент не може да се разчита на етика, е мнението на писателя. Канов коментира и значението на ръста на Путин: „По моему има значение. Но по-голямо такова има начинът, по който си израсъл с този ръст в детството си. Ако си бивал потискан от по-силните, ти изработваш компенсаторна психология. В теб цял живот остава желанието за величие, за грандиозност, надмощие и да набиеш някого”, заключи психиатърът.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.