За това съобщиха от МВР

Главна дирекция „Национална полиция” изпраща в Прокуратурата материали от проверка за тол системата. Според разследващите има данни за престъпление, извършено от предишно ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура”, съобщава МВР. 

Караджов назначава детайлна ревизия на тол системата

От Вътрешното министерство обясняват, че проверката е започнала през месец октомври 2021 г. по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното тол управление. В хода ѝ е установено, че бивше ръководство на АПИ е сключило договор за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства.

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г. за срок от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС - основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет. 

Сгрешена винетка ще може да се коригира еднократно

В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя - той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата. 

Материалите ще бъдат изпратени в Прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство, заявяват от МВР. 

Георги Терзийски и Олег Асенов от предишното ръководство на Пътната агенция отказаха коментар по темата, защото „не искат да влияят на разследването”.

Позиция по казуса към момента няма и от консорциумът Капш трафик солюшънс.

Бившето ръководство на Пътната агенция сключва договора за поддръжка и експлоатация на тол системата с Капш трафик солюшънс  в края на декември 2020-та година. Той е на стойност над 136 млн лева. След проверка разследващите установяват,  че договорът е неизгоден и има данни за престъпление.

Петков: Промяната идва, и то в правилната посока (ВИДЕО)

“В хода на проверката събрахме данни за неизпълнение на договора от страна на изпълнителя като това, че не обучават специалисти от БГ тол, а е допусната фирма подизпълнител да осъществява нерегламентиран достъп до данните на системата”, каза гл. инспектор Бисер Божичков, икономическа полиция ГДНП

Така според полицията са нанесени щети на държавния бюджет в особено големи размери. В първите две години сумата по договора е по 2 млн. и 502 хил на месец. 

“От тол управлението са предоставили на полицията всички изискани документи и иинформация”, заяви Явор Пенчев, МРРБ. 

 

 

Бившият председател на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски отказа интервю с мотива, че не е редно да коментира действията на МВР. Допълва, че е изпълнил задълженията си към органите на реда, като е дал съответните сведения. Със сходен мотив коментар отказа и бившият управител на тол системата проф. Олег Асенов.

От Министерството на регионалното развитие заявиха, че  две работни групи правят анализ на тол системата и към момента не са установени нарушения. Очаква се и доклад на Сметната палата.

Прокуратурата: Няма доказателства за изнудване на Васил Божков

“В случай, че орган било то разследващ, било сметната палата установи, че има съществено неизпълнение на задължения, ние ще предприемем законовите си правомощия по прекратяване на този договор. Ако бъде прекратен изненадващо, това би довело до хаос в трафика в цялата държава”, каза още Панчев.

А от полицията вече са изпратили събраните данни на прокуратурата.

“Докладвани са материалите, имаме съмнение за извършено престъпление, оттук натам прокуратурата е органът, който се произнася за това нещо”, каза гл. инспектор Бисер Божичков. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.