Докато веригите на доставки не се стабилизират няма как да знаем какво точно ще се случи, но със сигурност ситуацията ще се влоши, каза още тя

„За съжаление, всичко у нас поскъпва и ще продължи да поскъпва, тъй като нашите вътрешни цени зависят и от международните такива, и от войната в Украйна”. Това заяви икономическият съветник към КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

Ще се променят ли цените на доматите, яйцата и зеленчуците

„Ясно е, че първо горивата идват от Русия, второ ние сме зависими от този регион и по отношение на торовете. Това неизменно ще се отрази на производителите на зеленчуци и плодове”, каза още тя в студиото на „Събуди се”.

„В крайна сметка ние се намираме в свят, който е обвързан и докато веригите на доставки не се стабилизират, а оттам и цените – няма как да знаем точно какво ще се случи, но със сигурност ситуацията ще се влоши”, добави тя.

Колко ще поскъпнат храните и ще се стигне ли до недостиг заради войната в Украйна

По думите й е трудно да се прогнозира колко би могла да бъде годишната инфлация.

„Може да надскочи и 10%, тъй като февруари 2022 г. към февруари 2021 г. – за една година инфлацията вече е 10%. Ако ситуацията се усложнява, а тя ще се, очевидно е, че ще надскочи 10%. Никой не знае обаче с колко”, коментира Григорова.

„Това, което ние можем да направим на национално ниво, е да предприемем сериозни мерки, така че да гарантираме минималното оцеляване на населението”, категорична бе тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.