Депутатите от управляващото мнозинство са внесли предложение за промени в Закона за здравето

Извънредната епидемична обстановка официално  отпада до дни, част от противопидемичните мерки обаче остават. За ограниченията ще се решава на регионално ниво.

Мнението на здравните експерти категорично е, че маските трябва да останат като мярка и след края на извънредната епидемична обстановка.  Отговорността за това решение след 1 април обаче ще бъде прехвърлена от Министерския съвет в ръцете на здравния министър и главния държавен здравен инспектор. Всички ограничителни мерки вече ще се прилагат  по региони, в зависимост от степента на разпространение на вируса.

Здравните експерти сигнализират, че отпадането на всички COVID ограничения още в края на март крие редица рискове. Основната причина – ниското ниво на ваксинация у нас.

„Вече нямаме активна пандемия, но тя ще дойде обратно на есен Ние имаме под 30% ваксинирани. В Гърция към вчерашна дата е имало 20 хиляди нови случая. И представете си какво би се случило, ако българи отидат в Гърция на лятна ваканция и внесат обратно инфекцията”, коментира зам.-председателят на Здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев.

Край на пандемичните мерки от април (ОБЗОР)

„Рискът е възникване на нови мутации. Намалената сезонност на Омикрон, тоест постоянно повторение на вълните през годината и готовността в случай на нужда да се наложат отново мерки и ограничения”,мдобави Аспарух Илиев.

Затова според експертите маските трябва да останат.

„Маската е много безобидна мярка, която е много ефективна и ако трябва да избираме измежду многото мерки, тя е с най-малко рискове и много голяма полза”, допълни Симидчиев.

Решението и за тази мярка и за останалите вече ще се взима на регионално ниво.

„Затова ние направихме предложение за промяна в закона за здравето, които предвижда тези мерки да могат да се взимат по предложение на главния санитарен инспектор от министъра на здравеопазването”, каза още той.

От бизнеса  се притесняват, че така може да се стигне до ограничения, без помощи за засегнатите браншове.

 „Ако ще се затваря на местно ниво трябва веднага да има механизъм, през който общините, областта или определено министерство да отпусне на мига някакви средства. В противен случай това нещо, което ще се случи, е да се доведе до фалити на фирмите”, смята Павлин Петров от Асоциацията на заведенията.

Кунчев: Вероятно COVID-19 ще стане един от многото респираторни вируси, но няма да изчезне

„Няма идеално решение за всички случаи. Това, което се прави в момента е най-доброто на базата на това, че и икономиката е под огромен натиск”, добави Симидчиев.

Родители  на деца с хронични заболявания пък са притеснени  дали дистанционното обучение  в училищата ще може да продължи.

„Две години ние успяхме да се опазим, да си опазим здравето  и в един момент ни хвърлят в рискова среда”, коментира Татяна Вътева.

Разговорите с Министерството на образованието за мерките в училищата тепърва предстоят, съобщиха управляващите. По думите им  най-вероятно отново  ще се взимат на регионално ниво.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.