Божидар Божанов допълни, че се подготвяме за лоши сценарии

"Не сме в кибервойна, но се готвим за лоши сценарии. В киберсигурността това е задължително", това каза в ефира на "На фокус" министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той разясни, че кибервойна е, когато кибератака води до щети в реалния свят.

"Ако някой хакер успее да взриви нещо или да предизвика друг тип щети, тогава сме в ситуация на кибервойна. Иначе е стандартен фон на киберактивност, който се наблюдава и в извъннвоенно положение", допълни министърът.

"У нас има елемент, че свързаността на администрацията и управлението не е много напред, но това не може да ни топли защото има достатъчно системи и места, по които може да бъдем атакувани. Не разчитаме на това, че нещо е на тетрадка. Критични точки са тези в обхвата на ДАНС, други са Агенцията по вписванията, НАП и други институции", заяви още министър Божанов.

Според него напоследък се наблюдава увеличаване на троловете в мрежата.

"Със сигурност има фабрика на тролове в България, не знаем колко са, но ние нямаме законодателство, с което да им противодействаме ефективно", добави Божидар Божанов.

Относно помощта, която можем да предоставим на Украйна, министър Божанов е убеден, че това, което можем да дадем, няма да реши войната, но за него трябва да предоставим военна помощ на обекта на агресия от страна на Русия.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.