Това е част от предвидените промените за закона за здравето, внесени от управляващата коалиция

Правителството няма да удължава срока на извънредната епидемична обстановка след 31 март. Считано то 1 април, въведените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването отпадат, което включва и носенето на защитна маска в закрити помещения, както и физическата дистанция и редица други.

Няколко часа след оповестяването на тази информация стана ясно, че управляващата коалиция е внесла промени за изменение на закона за здравето, които гласят, че Министерството на здравеопазването и РЗИ ще могат да решават на локално ниво за налагане на мерки при повишен риск от заразяване. Предлага се и маските на закрито да останат, както и носенето им в градския транспорт. Това породи недоволството на ресторантьорите.

Председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов заяви за "Твоят ден", че отново се приемат странни решения от управляващите.

"Реално отпада епидемиологичната обстановка, а отпада и ангажиментът на правителството за подкрепа на бизнеса, нашия бранш. 60/40 се очаква да остане още два месеца, а много не могат да се възползват, защото се промениха правилата и не може да се отговори на изискванията", заяви той.

Според него програмата е направена за големи държавни предприятия, които фалират.

"Работим две години с всякакви ограничения. Уж отпада епидемиологичната обстановка и в един момент искат да приемат промени в закона, за да останат ограниченията. Носене на маски - какво значи това?  Пада епидемиологичната обстановка, падат маските", категоричен е Коларов.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.