Новината идва след руско-украинските преговори в Истанбул

Руското министерство на отбраната взе решение за драстично намаляване на военната активност в направленията Киев и Чернигов. Това се казва в изявление на министерството, публикувано след руско-украинските преговори в Истанбул и прочетено от руския заместник-министър на отбраната Александър Фомин, предава ТАСС. 

РИА Новости: Москва предложи на Киев среща между Путин и Зеленски

„С оглед на това, че преговорите по подготовката на Договора за неутралитет и безядрен статут на Украйна, както и по предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна преминават в практически план, отчитайки принципите, обсъдени по време на днешната среща, Министерството на отбраната на Русия, за да повиши взаимното доверие и да създаде необходимите условия за продължаване на преговорите и постигане на крайната цел - съгласуване и подписване на гореспоменатия договор - взе кардинално решение, да намали военната активност в посока Киев и Чернигов няколко пъти”, уточни Фомин. 

По-късно в интервю за RT съветникът на руския държавен глава Владимир Медински заяви, че обявяването на плановете за деескалация от страна на руските военни около Киев и Чернигов „не е прекратяване на огъня”, съобщава CNN.

В коментар за руския държавен канал той обясни, че първата стъпка, договорена от Русия в преговорите с Украйна, „е свързана с постепенна военна деескалация в две основни направления - Киев и Чернигов”, като добави: „Разбираме, че в Киев има хора, които трябва да вземат решения, затова не искаме да излагаме този град на допълнителен риск”.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.