Заболелите за денонощие са повече от 200 хиляди

Докато България се готви за отпадане на мерките срещу COVID, в много европейски страни все по-усилено се говори за шеста вълна на пандемията. Франция отново е с рекорден брой новозаболели за последните 24 часа - повече от 200 000 души.

В страната ограничителните мерки паднаха преди две седмици, а с това започна стремително нарастване на случаите. Много специалисти са категорични, че става въпрос за шеста вълна на коронавируса, други пък са на мнение, че това е нов пик на петата.

Не само във Франция, в страни от Европа и света, има увеличение на случаите на заболели с варианта Омикрон - BA 2. Във вторник Франция регистрира 217 000 случая - най-високият брой на Стария континент.

Страната беше с едни от най-строгите COVID мерки през цялата пандемия. СЗО предупреди, че ранното отпадане на всички ограничения може да бъде много опасно. На този фон в Австрия заради ръст на заразените маските се връщат.

На този етап във Франция не се обсъжда връщане на мерките или маските. Правителството очаква пикът на шестата вълна през средата на април. Именно тогава е първият тур на президентските избори. Стана ясно, че до урните ще се допускат дори гласоподаватели с COVID-19.

Все още не се наблюдава претоварване на болниците в страната. Налице обаче е значителен ръст на приетите в интензивните отделения. Броят им е скочил 12%. Голяма част от хората обаче прекарват заболяването леко.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.