На полувремето Владимир Будников беше награден от кмета на Благоевград за участието му в доброволческата акция

Сериозен инцидент беляза вчерашния мач от футболното ни първенство в Благоевград между отборите на „Пирин” и „Левски”. Украински фен на отбора домакин пострада сериозно, докато полицията се опитваше да го арестува. Той е получил тежък удар в главата, заради което се наложи линейка да влиза на терена и да го откара към болницата. 

На полувремето на мача между „Пирин” и „Левски” Владимир Будников беше награден от кмета на Благоевград за участието му в доброволческата акция за превозване на бежанци от Украйна. Само 20 минути по-късно на трибуните феновете на „Пирин” запалиха факли и димки, хвърлени са и две бомби. Според показания на свидетели едната от Будников. Тогава полицията реагирала.

„Нахлуха при нас, издърпаха го, влачеха го. Това беше недопустимо нещо, хвърляха го по стълбите”, казва Станислав Илиев, фен на „Пирин”.

След като успяват да изведат Будников от трибуните, полицаите го оставят на една от резервните скамейки – според свидетели, в безпомощно състояние.

„Не му помогнаха. Оставиха го да лежи, а видимо беше в безсъзнание. С други колеги – фоторепортери, се опитахме да му окажем първа помощ, докато дойде линейката. Главата му държахме на една страна, за да не си глътне езика”, разказа Велизар Еремиев, фотограф.

 

 

В понеделник вечерта футболисти и футболни фенове се събраха през сградата на частната болница в Благоевград, за да изкажат подкрепата си към Будников. Той е с гръдна травма и според лекарите състоянието му не буди тревога, но и утре ще бъде под лекарско наблюдение.

От полицията съобщиха, че е назначена проверка, за да се установи имало ли е превишаване на служебните правомощия по време на задържането.

Кметът на Благоевград призова компетентните органи да се самосезират, за да се установи какво точно се е случило на трибуните и кой каква вина има за инцидента. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.