Решението на МС е било единодушно

Правителството поиска президентът да освободи началника на НСО генерал Емил Тонев. Като мотив кабинетът изтъкна тежки нарушения. 

"На оперативно заседание на Министерски съвет приехме единодушно решението да отправим предложение до президента за освобождаване от длъжност на началника на НСО бригаден ген. Емил Тонев", съобщи началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

"Мотивите за това предложение се основават на действията на генерал Тонев - предаване на видеоматериалите от служебните входове на МС, което не е извършило при нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на Министерски съвет", добави тя.

Шефът на НСО: Нямам намерение да подавам оставка

Бориславова поясни, че на територията на МС се намира контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали за престъпления директно до Европейската прокуратура. 

"Тук има защитени свидетели, които искат да подават информация. С предаването на тези видеоматериали се компрометира поверителността, наличността на подателите на сигналите и се застрашават техните права", каза още тя.

Също така съществуват съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от НСО.

"Президентът по закон има право да освободи началника на НСО на основание тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения, както и извършване на действия, които накърняват престижа на НСО", заяви началникът на кабинета на Кирил Петков.

От НСО коментираха за NOVA, че началникът на НСО по закон е длъжен да отговори на прокуратурата и да предостави всички материали, които тя е изискала.

Държавният глава ще се запознае с мотивите на МС и ще обяви своето решение. 

Малко по-късно дойде и позицията на бригаден ген. Емил Тонев. 

„Нямам намерение да подавам оставка. Готвя позиция. Когато е готова, ще бъдат уведомени всички медии", заяви пред NOVA директорът на НСО ген. Емил Тонев.

И още - от кабинета видяха заплаха за сигурността на хората от кадрите.

„В МС се намира контактната точка, в която могат да се предават данни за престъпления директно до Европейската прокуратура. Съответно тук има защитени свидетели, които се намират на територията на Министерския съвет и с предаването на тези материали се компрометира поверителността”, заяви Бориславова.

„Доколкото ми е известно свидетелите, които излизат с доказателства, се явяват с имената”, коментира Димитър Стоянов, главен секретар на президента.

Това не е първото искане на оставката на началника на НСО от премиера. За освобождаването му той заговори след събитията на Шипка на 3 март, когато беше обстрелван със снежни топки.

Тогава президентът отказа да уволнява генерал Тонев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС