В знак на протест стотици жители бяха заснети да крещят от терасите на жилищата си

Властите на китайския финансов център Шанхай започват да разхлабват антиCOVID мерките в някои райони, въпреки че регистрираха над 25 хиляди нови случая на заразяване. Решението на властите е продиктувано от необходимостта нормалният живот в града да бъде възстановен след повече от две седмици, през които действаха по-строги коронавирусни ограничения.

Според българина Димитър Владиков, който живее в Шанхай, хората задължително трябва да си стоят вкъщи, а входовете са запечатани. "Във всеки квартал има полиция, която следи да бъде изолиран всеки един заразен. Въпросните хора се отделят в изолационен център", обясни той.

Българин в Шанхай: В Китай COVID се завръща, новини за Украйна няма

Грижите за децата на изолирани родители се поемат от държавата. "Могат да бъдат заедно, само ако и децата, и родителите карат едновременно вируса. Ако не е така, социалното министерство се грижи за децата, а домашните любимци остават сами", съобщи българинът. 

Магазините в града са затворени, забранени са и доставките. Такива извършва само държавата, и то само на пакетирани храни. Задължителни са антигенните тестове, а доброволци събират резултатите по входовете на блоковете.

В знак на протест стотици жители бяха заснети да крещят от терасите на жилищата си.

Репортер: Ирена Рашева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.