София е на 107-то място в класацията на Смарт индекс

Онлайн смяна на адресна регистрация в столицата. Новата услуга ще заработи от 9 - ти май. Идеята беше представена на конференция посветена на това, как София може да се превърне в „умен” град."

Чакането на гише за смяна на адресна регистрация скоро ще остане в историята. Към момента услугата е достъпна само за жителите на някои райони на столицата.

Целта е не само дигитална администрация, но и подобряване на живота на гражданите. Според Мартин Захариев дигитализацията има начало, но няма край. "Технологиите могат само да ни помогнат проблемите на урбанизираните територии, така че животът да стане по-приятен, а жителите - по-благосъстоятелни", обясни той. И допълни, че умният град се прави от умни хора за умни хора.

"60% от билетите в градския транспорт се продават онлайн. Умните улични лампи и светофари също са пример за дигитализация, както и осведомяването на гражданите къде ще има ремонти. Адресната регистрация се променя също виртуално", отбеляза той. 

„Нашето желание е че можем и законовите спънки за още по-гладкия ход на тази услуга да бъдат отменени – като например изискването на нотариален акт за имота, в който ще живее, защото администрацията може да го провери по служебен път”, добави зам.-кметът по дигитализация на София Генчо Керезов.

Идеята е постепенно администрацията да отключи и още онлайн услуги 

„Това се случва с управлението на умните стълбове – по отношение на осветеността на града ни – кога се включват, кога се изключват, енергоспестяващите лампи в тях – това се случва по отношение на управлението на трафика, на светофарите – така че да не се получават задръстванията – осведомяването на гражданите кога и къде текат има, за да бъдат преодолени”, каза още Захариев.

София е на 107-то място в класацията на Смарт индекс за "умни" градове.

 

 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.