Олександра Назарова и Максим Никитин казват, че участието им на Световното първенство е било най-важното в кариерата им

Без пайети, лъскави мъниста или златни орнаменти - така Олександра Назарова и Максим Никитин излизат на леда по време на Световното първенство по фигурно пързаляне в Монпелие, Франция. Украинската двойка се появява само по черни панталони и тениски в цветовете на националния им флаг.

„Нашите истински костюми останаха в Харков. Мисля, че това беше най-доброто решение, защото не може да носим бляскавите си костюми в момент като този, казват те.

Обикновено фигуристите синхронизират музиката и танца си месеци преди състезанията. Украинската двойка обаче сменя музиката си само три дни преди началото на Световното първенство. Причината – първоначалният избор на прекалено весела песен.

„Те убиват много хора, включително и деца. Мисля, че това е най-лошата част от историята на Украйна, а може би дори и на света. Дори в момента, докато си говорим, някой в Украйна умира заради руската окупация. Не можехме да танцуваме под звуците на забавна музика. Не е правилно. Затова решихме да сменим музиката си. Саша избра песен на Джамала. Там думите са много правилни – тя пее за войната, за хората, които влизат в домовете и решават да ги разрушат. Това беше посланието, което искахме да дадем на света", споделят спортистите.

„Това за нас не беше състезание. Това беше нашата реч пред хората по целия свят. Това беше писъкът на сърцата ни. Беше трудно да излезем на леда – не защото не сме подготвени, а защото нашите роднини и приятели не са в безопасност. Целият украински народ е под обстрела на руските фашисти. Нашият танц беше като глас от Украйна. Опитахме се да обясним на света какво се случва. Това не е военна операция. Това е истинска война. Руското правителство и руската армия убиват хора в Украйна. Били сме на две олимпиади, но това състезание беше много по-важно от всичко. През цялото това време нашите приятели, нашите семейства са под обстрел. Само защото Владимир Путин си е изгубил ума... И заради това вече повече от 5 млн. души изгубиха домовете си”, допълва Максим Никитин.

 

 

Никита и Олександра заемат 16-о място в крайното класиране, но печелят любовта на публиката, въпреки скромните костюми и промените, които правят непосредствено преди състезанието. А посланието им стига до милиони по целия свят.

Междувременно редица международни федерации, включително и тази по фигурно пързаляне, забраниха участието на руски спортисти. А Никита и Олександра приветстват тази идея.

„Те се оплакват, че не могат да се включат в международни състезания, въпреки че спортът е извън политиката. Но е имало среща в Москва в подкрепа на войната и в подкрепа на руската армия. Освен най-лошият човек в света – терористът Владимир Путин – на нея са присъствали и спортисти – наши приятели, наши бивши приятели – сред които и Никита Кацалапов и Виктория Синицина. Всички са били там с олимпийските си облекла и медали, а на гърдите си – руска свастика, която в момента може да видим на руската армия, на танковете и на бомбите. Така че мислите ли все още, че политиката е извън спорта?”, казват още спортистите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.